Este premiza de la care porneşte, şi în acest an, conducerea Teatrului Dramatic "Fani Tardini"(TDG) din Galaţi, prin eforturile depuse pentru asigurarea unui act cultural de calitate. Astfel, în aceste zile, într-o efervescenţă artistică continuă, actorii gălăţeni se pregătesc intens pentru cea de a V-a premieră teatrală de la numirea tânărului actor Cristian Gheorghe în funcţia de director titular al instituţiei.
Cu spectacolul "Cerere în căsătorie", aflat în "chinurile facerii" în culisele teatrului, sub bagheta binecunoscutului regizor al Teatrului Naţional Bucureşti, Felix Alexa, se continuă seria pieselor puse în scenă în premieră la "Dramatic", promise publicului gălăţean la început de an de noua echipă de conducere.
"Este un studiu dramatic despre oamenii singuri care nu şi-au găsit jumătatea, oameni care sunt confuzi, care nu-şi mai găsesc locul şi echilibrul. Singura lor dorinţă este de a-şi trăi viaţa alături de cineva, de a se implica serios emoţional într-o relaţie. Dar piedica în calea fericirii lor este însăşi natura lor, felul lor de-a fi...",ne-a dăzvăluit Mona Sandu, secretarul literar al TDG, câteva detalii despre noua piesă a cărei reprezentaţie va fi după Paşti.
În fiecare lună, dramaturgia universală "a urcat" pe scena gălăţeană
De altfel, aşa cum sublinia public şi Cristian Gheorghe, "gălăţenii merită ce este mai bun în materie de act artistic, dacă vorbim despre teatru. Cea de a treia premieră din acest an ("Cerere în căsătorie") este după o piesă de Cehov, de exemplu. Dar mai avem numeroase surprize".
În martie, pe scena teatrului gălăţean s-a jucat o piesă a lui Matei Vişniec (dramaturg român, de notorietate internaţională, ce trăieşte în Franţa), în regia altui regizor român de marcă, Radu Dinulescu. "Textul lui Vişniec e impecabil. Însă e genul acela de text care doar interpretat bine te poate scoate din imobilitatea scaunului cu pluş", după cum a remarcat şi cronicarul literar Cătălina Miciu. Artiştii gălăţeni spun că piesa a plăcut publicului şi, poate şi ca urmare a acestui fapt, în vară, se pregătesc să reprezinte Galaţiul cu acest spectacol la Festivalul de la Avignon, din Franţa (5-31 iulie), una dintre cele mai mari evenimente internaţionale contemporane din domeniul artelor spectacolului.
Parcă nu întâmplător, în februarie, la Galaţi s-a aflat în vizită Raffy Shart, un artist "global" multitalentat (armeano-francez), pentru a viziona "pe viu" propria piesă "Antidotul"- pusă în scenă la Dramaticul gălăţean "în premieră mondială", în toamna anului trecut - în regia lui Lucian Sabados (şi el proaspăt director al Teatrului Maria Filotti din Brăila). Directorul Cristian Gheorghe, actorul principal în piesă, spunea despre „Antidotul” că este un „spectacol despre lumea filmului, lumea teatrului, dar nu e foarte elitist în sensul că se ating probleme universal valabile, despre moarte, despre viaţă şi despre cum ajungem când suntem puşi în situaţii limită. E o comedie până la urmă, dar e o tragicomedie de fapt”.
Întâmplător sau nu, momentul a anticipat lansarea unei alte premiere la Teatrul "Fani Tardini", la sfârşitul lunii martie, proiecţia primului film de autor 100% gălăţean, lungmetrajul suprarealist "Cafe Journal", proiect iniţiat de Ciprian Braşoveanu, actor al "Dramaticului"gălăţean, în care el evoluează tot alături de colegii săi.
"Să nu uităm deschiderea acestui an, povestea imaginată de Durrenmatt - Pana de automobil", ne-a amintit secretarul literar al teatrului, Sandu Mona, Este vorba de adaptarea artistică a regizorului Radu Nichifor, prezentată în premieră, la întoarcerea din vacanţa de iarnă a actorilor gălăţeni, în ianuarie. Pornind de la nuvela omonimă a lui Friedrich Dürrenmatt (dramaturg elveţian binecunoscut publicului din România), spectacolul a reunit laolaltă într-o evoluţie spumoasă, de zile mari, spre deliciul total al publicului local, întreaga"echipă de aur" a comediei gălăţene, seniorii: Lucian Pânzaru, Gheorghe V. Gheorghe, Stelian Stancu, Vlad Vasiliu, Liliana Lupan, Ioana Citta Baciu şi, nu în ultimul rând, mai tânărul lor confrate, Dan Căpăţână.