95 de gălăţeni au devenit până acum voluntari ai Romanian Rescue Asociation, care are de câtăva vreme centrul operaţional stabilit la Galaţi. Aici s-a intervenit de la începutul anului în 30-40 de misiuni , încă înainte de relocarea sediului. RRA este este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, ce acţionează ca forţă complementară în tot ceea ce înseamnă situaţii de urgenţă. Deocamdată, sunt alertaţi prin Primărie, dar în cel mai scurt timp vor să intre în sistemul de alarmare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Iniţial, activitatea RRA a fost coordonată de la Bucureşti, dar de acum centrul operaţional al voluntarilor este la Galaţi. Sediul îl vor avea în campusul universitar (sunt parteneri cu Universitatea „Dunărea de Jos”), şi lângă poliţia de proximitate din campus se mai lucrează acum la amenajarea bazei de intervenţie.
Programele RRA din ţară sunt deocamdată prezente în Galaţi, Prahova, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. În ceea ce priveşte reţeaua balcanică pentru situaţii de urgenţă ai cărei membri sunt salvatorii români şi cei din Turcia, aceasta este ea şi pe cale de a se extinde în alte ţări cum ar fi Grecia, Slovenia, Bulgaria sau Serbia. Chiar acum salvatorii din Turcia, parteneri ai RRA în reţeau balcanică, se aflau la Galaţi pentru a stabili noile coordonate şi modalităţi de acţiune ce trebuie modificate odată cu schimbarea cartierului general al RRA. „Avem toată garda de intervenţie în pregătire, dar aşteptăm maşina de intervenţie. În afară de acţiunile de forţă complementară în situaţii de urgenţă, avem şi activitate de instruire, iniţiem sau participăm la programe de prevenire şi promovăm voluntariatul. Am fost, evident, bine primiţi şi susţinuţi la Galaţi. Acum încercăm prin intermediul companiilor locale, a agenţilor economici din zonă, să reuşim să strângem fonduri pentru achiziţionarea unei maşini de intervenţie. Ea costă circa 15.000 de euro doar ea, fără dotarea de care avem nevoie. Dar dacă reuşim să o achiziţionăm, cei de la Facultatea de Mecanică ne-au promis că o vor dota gratuit. Ar fi o premieră naţională şi să sperăm că vom reuşi”, a declarat Radu Murea, preşedinte RRA România. Radu Murea este de 12 ani voluntar şi are o pregătire complexă, fiind paramedic, salvamontist, salvamar etc. Cei care vor să contacteze echipa RRA o pot face la
Pasiunea lor, salvarea vieţilor noastre
Doi dintre zecile de gălăţeni care activează în cadrul RRA sunt Sorina Popescu şi Cosmin Sandu. Sorina Popescu este asistent medical. În afara voluntariatului la RRA, face şi voluntariat în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. „Pentru mine totul s-a schimbat când am participat la o tabără de pregătire pentru voluntari. Acolo, pur şi simplu, m-am îndrăgostit de tot ce înseamnă salvarea vieţii. Sunt din Galaţi mai fac voluntariat şi în cadrul Ambulanţei. Am avut intervenţii complementare fiind prima forţă de răspuns până la venirea SMURD sau a celorlaţte serrvicii de urgenţă”, a spus Sorina Popescu. Cosmin Sandu este student la medicină. Poate este greu să facă şi voluntariat şi să înveţe pentru a deveni medic, dar ca şi în cazul colegilor lui, pasiunea este salvarea şi ajutarea celor din jur. „Sunt student la Facultatea de Medicină din Galaţi. Tot într-o tabără pentru voluntari mi-am descoperit această pasiune. De atunci voluntariatul a devenit o pasiune pe care o iau la fel de serios ca şi cum ar fi un serviciu”, a spus Cosmin Sandu.