Predare de ştafetă la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) din Galaţi. La sfârşitul săptămânii trecute, Constantin Ciosu s-a retras de la conducerea SIP Galaţi, după o îndelungată activitate la nivel naţional şi local, lăsând locul Lidiei Antoniu, care a ocupat până acum funcţia de preşedinte executiv al structurii sindicale. „În momentul de faţă, astăzi, eu pot să vă vorbesc despre trecut. Acesta este cunoscut de toata lumea, l-am trăit, l-am analizat, ştim ce am obţinut, ce nu am obţinut, ştim ce putem face mai bine sau ce nu am făcut până acum. Din acest moment, colegii mei trebuie să vă vorbească doar despre viitor”, a declarat Constantin Ciosu.
Noul preşedinte al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Galaţi, Lidia Antoniu, susţine că România are nevoie de o nouă legislaţie în învăţământ, dar şi de un nou statut al cadrului didactic. „În dialogul cu instituţiile statului există de multe ori un dialog al surzilor. În loc de lege, la noi au intervenit cutumele. Eu aş aduna părinţii şi aş discuta deschis cu ei ce aşteptări au de la profesori şi profesorii de la ei”, a declarat noul preşedinte al SIP Galaţi.
Dezbatere asupra problemelor din învăţământ, fără politicieni
Prezent la Galaţi pentru validarea noii conduceri, Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”, consideră că cea mai acută problemă a învăţămîntului românesc în momentul de faţă este subfinanţarea sistemului. „Cei din conducerea Ministerului Educaţiei ştiau că se strâng bani la fondul clasei, iar ei şi-au acoperit astfel găurile din bugetul învăţământului. Nu suntem de acord cu fondul clasei şi fondul şcolii. Nu mai suntem dispuşi să ne asumăm noi obligaţiile pe care trebuie să şi le asume statul român. Altfel, statul să vină şi să spună că învăţământul nu mai este gratuit. Când societatea civilă va înţelege că trebuie să vină alături de noi şi să susţină acelaşi lucru, adică finanţarea corespunzătoare a învăţământului, şi decizia politică va fi cea corespunzătoare”, susţine Marius Nistor.
Noul preşedinte al SIP Galaţi va demara în luna martie 2014 o dezbatere pe problemele învăţământului, la care politicienii nu sunt bineveniţi. „Parlamentarii spun multe şi fac puţine. Vom invita la dezbatere directori de şcoli, reprezentanţi ai Primăriei, Prefecturii, consilieri locali şi inspectori şcolari”, a declarat Lidia Antoniu.