25 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spitalul de Urgenţă a fost sâmbătă fără curent, câteva ore
Spitalul de Urgenţă a fost sâmbătă fără curent, câteva ore

Sâmbătă, începând cu ora 10 dimineaţa, în Spitalul de Urgenţă Galaţi s-a întrerupt furnizarea energiei electrice pentru a se efectua reparaţii astfel încât să nu mai existe situaţii în care să apară pene de curent în serie. Reparaţile au fost realizate cu ajutorul distribuitorului de energie electrică. Zonele vitale ale spitalului, cum ar fi Unitatea de Primire Urgenţă, Cardiologioa, nou-născuţii sau reanimarea, dar şi o parte a lifturilor au fost alimentate cu energie electrică. În caz că ar fi mai fost nevoie, au mai fost aduse două generatoare de la Apă Canal, care, alături de cele ale spitalului, asigurau alimentarea cu energie electrică în zonele vitale. Blocul operator era funcţional, alimentat pe generator, dar doar pentru operaţiile de urgenţă. Ghinionişti, câţiva gălăţeni au ajuns să aibă nevoie de o radiografie chiar la câteva zeci de minute de la oprirea curentului. Au orbecăit pe culoar, unii chiar cu lanterna. A durat cam jumpătate de oră-o oră branşarea aparatelor la curent electric din celula de criză, aşa că până atunci oamenii au avut ce aştepta.
„Păi înainte erau doftoaiele care îţi dădeau tot felul de alifii dar acum am venit la spital şi când să îmi facă radiografie... acu' nu este curent. Nu ştiam că se ia lumina pentru reparaţii. Asta e... Dacă am căzut acum pe gheaţă... doar nu ai orar la aşa ceva“, spunea, plin de năduf, Vasile Luparu.
Angajaţii spitalului au luat toate măsuri pentru ca activitatea celei mai mari unităţi sanitare gălăţene să nu aibă de suferit.
„Vreau să menţionez că aceasta este o întrerupere programată. Se realizează pe tablourile principale de distribuţie ale spitalului. Prin amabilitatea celor de la Electrica putem defăşura această acţiune, care este una complexă, pentru că ne-au ajutat cu specialiştii dumnealor. Ca măsuri de rezervă, toţi consumatorii vitali, ceea ce înseamnă Reanimare, Bloc operator, Neonatologie, Arşi, Bloc de naşteri, sunt alimentaţi din tabloul P.T. 1, care a rămas pe celula de criză în funcţiune. Mai avem încă trei măsuri preventive de alimentare. (...) Pe viitor am vrea să obţinem sprijinul logistic astfel ca, în caz de avarie, să reuşim să alimentăm absolut tot spitalul. Nu este curent la clădirea spitalului, în policlinică iar în plus sunt opriţi doi consumatori mari, cum ar fi computerul tomograf şi RMN-ul. Dacă sunt urgenţe care necesită aceste investigaţii, conform protocoalelor le redirijăm către alte unităţi. În viitor vrem să putem realiza şi alimentarea de urgenţă a CT-ului în situaţii de urgenţă. Se vor mai face opriri programate, dar nu în viitorul apropiat, ci atunci când vom monta ceea ce am achiziţionat deja“, a declarat şeful biroului tehnic al spitalului, ing. Valentin Mateiciuc.


Articole înrudite