24 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sub semnul Sărbătorilor Galaţiului
Sub semnul Sărbătorilor Galaţiului

Anul acesta Primăria Galaţi s-a gândit să le ofere gălăţenilor un alt mod de a-şi petrece timpul liber şi de a se distra, ceea ce a însemnat îmbinarea spectacolelor folclorice şi tradiţionale, desfăşurate la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde au putut fi admirate produsele ieşite din mâna meşterilor populari, în timp ce în parcarea mall-ului situat pe bulevardul George Coşbuc au avut loc zilnic spectacole susţinute de diferite trupe sau solişti de muzică uşoară, cheltuielile aferente spectacolelelor fiind suportate de mall-ul respectiv.
Începutul Sărbătorilor Galaţiului a însemnat şi lansarea pe 28 noiembrie a iluminatului festiv, care a fost amplasat nu doar pe străzile principale, ci şi în anumite parcuri, copiii având la dispoziţie două butaforii scăldate în lumină destinate special lor. Dacă oraşul arată mai bine comparativ cu anul trecut la acest capitol, şi aici este vorba şi de alocarea unei sume mai mici pentru iluminatul festiv care va dura până după Boboteză, o bilă albă se poate da târgului meşterilor populari organizat de Centrul Cultural Dunărea de Jos” la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde gălăţenii au putut admira produse tradiţionale, ieşite din mâinile meşterilor populari, care au îndurat frigul pentru a-şi putea expune marfa. Este vorba de 50 de meşteri populari veniţi din Republica Moldova şi din România.

Micii şi vinul fiert au apărut, până la urmă

Principala nemulţumire, atât a unor meşteri populari dar şi a celor care au venit să vadă produsele, a fost cea legată de organizare, în sensul că faţă de anul trecut au lipsit, la început, tarabele cu pastramă, mici şi vin fiert. Asta deoarece, conform hotărârii de Consiliu Local adoptată joi, aceste produse trebuia să poată fi comercializate doar în parcarea mall-ului situat pe George Coşbuc, unde urma să aibă loc în fiecare seară şi spectacole. Decizia luată de aleşii locali nu a fost pe placul multor gălăţeni, care nu înţelegeau de ce trebuie să mai meargă o grămadă de drum pentru a mânca un mic sau a bea un pahar de vin fiert.
„Eu vreau să iau un vas de ceramică şi să îl fac cadou. Am venit cu soţia, băiatul şi cumnata şi vream să mâncăm şi noi un mic şi să bem un pahar de vin fiert, dar am văzut că nu se poate. Suntem obosiţi, e şi frig, aşa că plecăm acasă după ce ne mai plimbăm un pic pe aici”, ne-a spus Vasile Drugaru.
De altfel, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, şi consilierul local PSD Nicolae Rainea, le-a spus colegilor săi dar şi primarului că producătorii cu grătare sunt trimişi la mall: „Au venit producători din Galaţi care au cerut autorizaţie să facă grătare la Păpădie, dar de la Serviciul Licitaţii de la Primărie li s-a spus că li s-a refuzat asta, pe motiv că ar fi prea multe solicitări şi, ca să nu supere pe nimeni, i-a trimis la mall pe toţi. Acolo, însă, de stabilirea chiriei nu se mai ocupă Gospodărire Urbană, ci un anume domn Adam, ca şi anul trecut… Mi s-au plâns producătorii că pentru trei zile, pentru un colţ de parcare, li s-ar fi cerut zece milioane de lei… După mine nu cred că este ceva normal şi spun asta pentru că am fost la multe manifestări organizate cu ocazia zilelelor multor oraşe şi peste tot producătorilor, adică cei care plătesc taxe şi impozite locale, li se dă voie să îşi vândă marfa în stradă. Nu pot înşelege cum de s-a luat această hotărâre, pentru că de când au fost organizate Serbările Galaţiului, întotdeauna gălăţenii s-au plimbat pe Faleză, pe Brăilei, au mâncat un grătar, au băut un vin fiert...”. În cele din urmă, au apărut şi la Păpădie mult-doritele gratare cu mici şi pastramă, la fel şi vinul fiert şi ţuica aburindă.
Nicolae Rainea s-a arătat deranjat şi de faptul că este pentru prima data în 18 ani când Primăria nu va mai oferi, cu ocazia Sfântului Andrei, premiile municipiului Galaţi şi titlurile de cetăţean de onoare al oraşului. Primarul Stan i-a explicat consilierului Rainea că propunerile de acordare a acestor distincţii au venit prea târziu, acestea urmând să fie acordate ulterior, în cadrul altei gale.

„Am dorit manifestări civilizate”

Primariul Marius Stan a găsit şi o explicaţie pentru luarea deciziilor respective, şi anume faptul că s-a dorit să fie degravaţi de orice alte măgării, edilul şef al urbei susţinând că vede tot felul de maimuţoi care îşi permit să arunce cu noroi, dar fără să explice clar ce a vrut să spună. „De târgul de la Păpădie răspunde domnul Sergiu Dumitrescu, Centrul Cultural este cel care organizează. Când am organizat noi pe Faleză, anii trecuţi, am primit tot felul de reclamaţii. Acum am făcut serbările fără să plătim vreun leu de la bugetul local şi tot nu e bine! Am zis să facem ceva decent. Domnul Adam este partener cu cei de la mall, organizează în parcare cu NEPI acele spectacole, unde probabil cei care vor să comercializeze produsele trebuie să plătească o chirie. Am vrut să fim noi degrevaţi de orice alte măgării care s-au spus de-a lungul timpului despre noi… dar eu zic să nu vă lăsaţi influenţaţi de toţi cei care sunt învăţaţi să dea şpagă ca să vândă mici la oricare colţ de stradă şi să vândă toate mizeriile, ţigăneli, ca la iarmarocurile de la ţară... Suntem oraş civilizat, la mall se fac civilizat, cu spectacole civilizate, pentru oameni civilizaţi”.


Articole înrudite