După o "luptă" de câteva luni cu limba franceză, dar şi cu emoţiile, cinci "cavaleri" ai artei dramatice de la Dunăre au luat cu asalt "Cetatea teatrului european" din Avignon, în Franţa. Petronela Buda, Dan Căpăţână, Aureliu Bâtcă, Florin Toma şi Vasile Dănilă joacă, începând de sâmbătă, în comedia "Trei nopţi cu Madox", piesa celui mai jucat dramaturg român, în ţară şi străinătate, Matei Vişniec. Scenografia spectacolului este semnată de constănţeanca Lăcrămioara Dumitraşcu. Piesa beneficiază la faţa locului şi de o prezentare în 3D, asigurată de belgianul Armand Richelet-Kleinberg. Regizorul spectacolului este "artistul internaţional" Radu Dinulescu (originar din Galaţi), cel care, de altfel, a dat posibilitatea actorilor gălăţeni să participe, din nou, la Festivalul internaţional de teatru de la Avignon, după câţiva ani de absenţă.
Festivalul de la Avignon, trambulină de promovare
Trebuie amintit faptul că Festivalul de teatru de la Avignon este cel mai vechi festival existent în Franţa şi unul dintre cele mai mari din lume. Fondat în 1947, ca un festival al artelor teatrale, el se desfăşoară în fiecare vară, în luna iulie, în curtea Palatului Papilor. Amploarea pe care a căpătat-o în decursul vremii a dat posibilitatea organizatorilor să dezvolte an de an manifestarea astfel încât, în momentul de faţă, artişti veniţi din toată lumea pot juca şi în alte locaţii, în Avignon funcţionând nu mai puţin de 110 săli de teatre. Trupa Teatrului Dramatic din Galaţi, condusă de directorul Cristian Gheorghe, va evolua în cadrul competiţiei festivalului denumită "OFF", considerată drept bursa spectacolelor de teatru pe care diferite companii culturale din Europa sau din lume vor să le pună în valoare, să le facă cunoscute sau doar să le lanseze, în paralel cu Festivalul oficial de la Avignon. Este cunoscut faptul că numeroase trupe sau spectacole de teatru care se joacă la Avignon OFF sunt contractate an de an să participe la diverse festivaluri de gen sau să evolueze pe diverse scene de teatru din lume.
Gălăţenii vor susţine 23 de reprezentaţii în perioada 5 - 27 iulie, la Théâtre de l’Atelier.
Bilanţ spectaculos al artiştilor gălăţeni: 2 participări = 2 premii
Cu toate că pregătirile gălăţenilor pentru plecare au fost pline de emoţii, de la pregătirea intensivă de limba franceză, desfăşurată de actori direct pe rolurile din piesă, la accidentarea singurului personaj feminin din spectacol şi până la nesiguranţa recuperării autocarului din vamă (în urma unui eveniment neplăcut), actorii teatrului din Galaţi sunt convinşi că vor avea o evoluţie bună şi de această dată, "mai ales că regizorul piesei este maestrul Dinulescu", după cum au afirmat în cor la plecare.
Este cunoscut că "reţeta Radu Dinulescu - artişti gălăţeni" a dat roade nebănuite la ultimele două participări la Avignon. În ediţia din 2007, cu spectacolul „Hymnus”, de György Schwajda, tot în regia lui Radu Dinulescu, i-a cucerit pe jurnaliştii festivalului şi piesa a primit Premiul "Coup de Coeur de la Presse". Alături de actorii din Galaţi Aureliu Bâtcă şi Lică Dănilă (care se pot numi veterani, fără falsă modestie) au jucat Claudiu Bleonţ (de la Teatrul Naţional) şi Victoria Cociaş (de la Teatrul Nottara). Un an mai târziu, Aurel Bâtcă avea să joace din nou sub bagheta regizorului Radu Dinulescu, care a pus în scenă spectacolul „Caii la fereastră”, tot după Matei Vişniec, şi care avea să obţină Premiul special al Festivalului de la Avignon.