Le oferea un împrumut apoi le sugera să facă o refinanţare iar o parte din bani să îi dea ei, pentru că avea soţul bolnav. Evident că promitea să suporte o parte din rată, dar asta nu ţinea mult. Acesta era mecanismul prin care o fostă angajată a unei societăţi financiare nebancare este acuzată că a înşelat 15-16 gălăţeni. În toate cazurile, cei înşelaţi sunt bătrâni, pensionari sau bolnavi. Ei au depus plângeri la Parchet şi Poliţie. Oamenii spun că au fost înşelaţi începând cu sfârşitul anului 2012 şi până în 2013, când femeia şi-a pierdut calitatea de funcţionar la acea societate de împrumuturi. Femeia le sugera celor ce urmau să fie înşelaţi să facă o refinanţare la creditul luat apoi le spunea că are urgentă nevoie de bani şi îi ruga să îi cedeze ei o parte din bani. Evident că le promitea că le va plăti partea ei din rată. Plătea o parte din rate apoi dispărea.
Viorica Grădinaru, o femeie care din cauza handicapului nu iese din casă cu anii, a rămas fără 3.500 lei. „Eu făcusem la această societate un credit să îmi cumpăr o cameră de supraveghere, deoarece cea veche fusese arsă de un fulger. Eu nu mă pot deplasa, aşa că am camere peste tot, să văd ce e în jur, mai ales că sunt şi singură. Lucica, femeia care lucra la acea societate şi venea să îmi încaseze banii, mi-a spus să fac o refinanţare şi să îi dau ei o parte din bani, întâi 1.200 de lei, că plăteşte ea rata. A spus că ei nu îi dau împrumut şi are soţul în spital. A plătit o rată, două... apoi dusă a fost. A trebuit ca eu să plătesc tot şi aproape că mi-am dat toţi banii din pensie să fac asta. Am făcut plângeri peste tot. Aşa am aflat că sunt 16 persoane ţepuite de ea aşa”, povesteşte Viorica Grădinaru.
O altă victimă este Gabriel Gorea. Am rămas tot din cauza ei fără 1.300 de lei. I-am dat odată 500 de lei, altă dată alţi 500 de lei... şi tot aşa. Iniţial mi-a plătit partea ei din primele rate, apoi nu am mai dat de ea. Am fost şi acolo unde lucra şi fostul ei şef mi-a spus că ştia că a făcut la fel cel puţin la 15 alţi oameni”, a spus Gabriel Gorea.
Poliţiştii gălăţeni au mai multe plângeri privind persoana reclamată de cei înşelaţi. „În toate cazurile reclamate, poliţiştii Serviciului Investigaţii Fraude fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune”, a precizat Bogdan Cojocaru, IPJ Galaţi.
Cea acuzată de atâţia oameni săraci că i-a înşelat îşi recunoaşte parţial faptele. „Ştiu că sunt cercetată pentru înşelăciune, dar eu recunosc doar trei cazuri. Până la urmă puteam să nu le recunosc nici pe astea, că nu era nicăieri semnătura mea pe contracte. Am avut o librărie care a dat faliment... şi asta e... Voiam să le dau banii înapoi, dar nu mai am de unde”, spune Lucica Negrea.
Ancheta e abia la început şi cei înşelaţi nu vor să se lase până ce nu îşi vor prima banii înapoi. Asta mai ales că toţi sunt oameni săraci, care se chinuie cu banii de la o zi la alta.