23 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În fiecare an, al doilea weekend din luna mai este dedicat celebrării Zilei Păsărilor Migratoare, fiind planificate activităţi cu scopul de a conştientiza publicul privind nevoia de protecţie a acestora. Începând din 2006 au fost derulate acţiuni dedicate acestui eveniment în 104 ţări şi se speră că an de an numărul acestora vă creşte, având în vedere necesitatea unor acţiuni comune la nivel global.
Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA) a fost încheiat la 16 iunie 1995 la Haga şi a fost ratificat la 1 noiembrie 1999 atunci când acest tratat a fost adoptat de 14 ţări (7 din Africa şi 7 din Eurasia) ca fiind un tratat internaţional independent. Acest acord a fost principalul instrument de implementare a Convenţiei de la Bonn, cuprinzând măsuri cu grad mai mare de specificitate şi implicând mai multe state.
În acest moment sunt semnatare ale acestui acord 119 ţări din Uniunea Europeană, Asia, Asia, Canada, Federaţia Rusă şi Africa şi cuprinde acţiuni comune de conservare care se aplică pe teritoriul tuturor statelor aflate de-a lungul rutelor de migraţie. Aceste acţiuni sunt incluse într-un plan strategic derulat în perioada 2009-2017, care include activităţi ce urmăresc conservarea habitatelor, managementul activităţilor umane, monitorizarea şi cercetarea, educarea şi informarea.
Sloganul ales în anul 2012, “Păsările migratoare şi oamenii – împreună peste timp”, reflectă faptul că păsările migratoare în călătoriile lor sunt liantul continentelor, culturilor, oamenilor de-a lungul rutelor de migraţie. În timpul migraţiei, păsările traversează graniţe politice, limite care nu au sens pentru animale dar care au o influenţă dramatică asupra ciclului lor de viaţă şi a şanselor de supravieţuire individuală, datorită măsurilor de conservare care se aplică la nivel local. În acelaşi timp, omul reprezintă cea mai mare ameninţare pentru păsările migratoare prin modul de viaţă nesustenabil adoptat. Păsările migratoare, dependenţe de anumite situri, acţionează ca bioindicatori ai stării de sănătate a ecosistemelor, a efectelor schimbărilor climatice, având un rol important în conservarea biodiversităţii zonelor umede, furnizând servicii biologice esenţiale pentru menţinerea ecosistemelor (asigurând polenizarea, de exemplu). În multe regiuni reprezintă din punct de vedere economic baza subzistenţei populaţiei.
Deoarece efectele accentuate ale schimbărilor climatice sunt resimţite la nivel global iar păsările migratoare se deplasează pe distanţe mari în anumite perioade ale anului, ameninţările din ce în ce mai mari induse asupra populaţiilor acestora impun măsuri comune de protecţie.
Informarea şi conştientizarea publicului cu privire la ameninţările şi măsurile care sunt necesare pentru conservarea habitatelor şi a populaţiilor de păsări migratoare reprezintă o componentă importantă în activitatea ARPM Galaţi. În acest sens cu prilejul “Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare 2012” se vor organiza următoarele activităţi:
10.05.2012 - schimb de experienţă între voluntarii asociaţiei “Tinerii şi viitorul” şi copii de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 38 “Licurici” Galaţi
11.05.2012 – lecţie deschisă “Păsările migratoare şi oamenii – împreună peste timp”, la Şcoala Gimnazială nr. 13 Galaţi
12.05.2012 – vizită de studiu la Balta Tălăbasca împreună cu reprezentanţi ai Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi elevi de la Şcolile Gimnaziale nr. 16 şi 38 din Galaţi, urmată de o acţiune de ecologizare a zonei în cadrul campaniei “Let’s do it, România!”
14.05.2012 – schimb de experienţă între elevii Ecoşcolii nr. 2 Galaţi şi ai Şcolii Gimnaziale nr. 38 “Grigore Moisil” Galaţi
15.05.2012 – vizită de studiu a unui grup de elevi de la Şcoala Gimnaziala nr. 29 Galaţi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.


Articole înrudite