13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lupta împotriva fumatului este celebrată în fiecare a-3-a zi de joi a lunii noiembrie. Cu prilejul acestei zile se încurajează renunţarea la fumat cel puţin pentru o zi şi se atrage atenţia asupra efectelor dăunătoare pe care îl are acest viciu atât de răspândit. Manifestările legate de această zi au scopul să informeze şi, mai ales, să sensibilizeze populaţia cu privire la efectele negative asupra sănătăţii fumătorului şi a celor din jur.
La Galaţi, reprezentanţii Centrului Antidrog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică vor merge joi în instituţiile de învăţământ într-o campanie de informare a elevilor şi studenţilor, după cum informează coordonatoarea centrului, Cristina Chelban.
Statisticile privind bolile provocate de consumul de tutun şi incidenţa decesurilor este cutremurătoare. La nivel global, consumul de tutun provoacă anual moartea a şase milioane de oameni, dintre care 600.000 de nefumători, fiind expuşi fumatului pasiv.
Previziunile pentru viitor sunt şi ele sumbre. Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din cei 650 de milioane de fumători din întreaga lume vor muri din cauza unor boli provocate de tutun.
Nici pentru România cifrele nu sunt mai încurajatoare: la fiecare 16 minute o persoană moare din cauza cancerului pulmonar. În jur de 80% dintre cei care suferă de această maladie au fumat toată viaţa, conform statisticilor realizate de Societatea Română de Pneumologie.
Anual, aproximativ 10.000 de români se apucă de fumat, şi asta de la vârste tot mai mici.
Cei care vor să renunţe la fumat şi au nevoie de ajutor specializat pot cere îndrumare şi tratament medicamentos prin programul Stop Fumat, care se derulează şi la Galaţi, la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC). Pentru fumătorii care intră în program prima oară, medicaţia şi toată terapia aferentă tratamentului este gratuită.
În baza unei recomandări a Consiliului European, se interzicea de la 1 ianuarie 2013 fumatul în taxiuri, maşini de serviciu, parcuri pentru copii şi universităţile din toate ţările din comunitate şi se restricţionează accesul minorilor în restaurantele sau cofetăriile în care se fumează. Momentan, decizia este amânată, nefiind considerată o prioritate de către clasa politică.


Articole înrudite