06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Corpul european de solidaritate: O nouă cerere de propuneri de proiecte
Corpul european de solidaritate: O nouă cerere de propuneri de proiecte

Comisia Europeană invită părţile interesate să prezinte idei de proiecte în cadrul Corpului european de solidaritate. O sumă totală de 44 milioane de euro a fost alocată din bugetul UE pentru proiectele selectate, care vor fi deschise tuturor tinerilor din Europa şi din afara acesteia. Aceasta este prima dintr-o serie de cereri de propuneri care, până la sfârşitul anului 2020, va face posibilă participarea a cel puţin 100.000 de tineri la Corpul european de solidaritate. Comisarul pentru buget şi resurse umane, Gunther H. Oettinger, a declarat: "Odată cu lansarea acestei noi cereri de propuneri în cadrul Corpului european de solidaritate, ne îndeplinim angajamentul de a oferi tinerilor mai multe oportunităţi de a participa la activităţi de solidaritate. Finanţat din bugetul UE, Corpul european de solidaritate este cel mai bun cadru pentru tinerii care doresc să înveţe, să împărtăşească experienţe şi să îşi folosească energia pentru binele comun." Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, a adăugat: "Corpul european de solidaritate ajută tinerii, contribuind la dezvoltarea lor profesională şi la integrarea lor pe piaţa forţei de muncă. Având o puternică dimensiune europeană a solidarităţii, Corpul de solidaritate reprezintă o oportunitate extraordinară pentru tineri să îşi dezvolte aptitudini interpersonale şi să dobândească cunoştinţe noi, toate acestea reprezentând o valoare adăugată atât pentru ei înşişi, cât şi pentru societate în general."

Ce proiecte sunt eligibile

Cererea de propuneri este deschisă unei game de proiecte mai ample decât oricând. Pe lângă voluntariatul individual pe termen mai lung, stagiile şi locurile de muncă în domeniul solidarităţii, vor fi eligibile mai multe tipuri de proiecte. Organizaţiile vor putea oferi proiecte pe termen scurt (de la două săptămâni la două luni) pentru echipe de voluntari. Organizaţiile vor trebui mai întâi să primească o etichetă de calitate, pentru care pot aplica în orice moment prin depunerea unei cereri la agenţia naţională Erasmus + sau, în anumite cazuri, la Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură. Nu numai organismele publice şi private cu sediul în statele membre ale UE pot solicita finanţare. Tinerii înscrişi pe portalul Corpului european de solidaritate vor putea, de asemenea, să formeze un grup de cel puţin cinci participanţi şi să-şi creeze propriile activităţi de solidaritate. Anumite proiecte ale Corpului european de solidaritate în domeniul voluntariatului sunt, de asemenea, deschise participării organizaţiilor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi din alte ţări partenere din afara UE.
Proiectele din cadrul cererii de propuneri lvor fi selectate odată ce Parlamentul European şi Consiliul vor adopta în mod oficial propunerea Comisiei, în urma acordului lor politic din iunie 2018. Termenul limită de depunere a propunerilor este 16 octombrie 2018, cu excepţia proiectelor propuse de echipele de voluntariat, care vor avea timp să aplice până la 18 ianuarie 2019. Condiţiile detaliate ale cererii de propuneri lansate astăzi, inclusiv priorităţile şi instrucţiunile de depunere a candidaturilor pentru fiecare proiect pot fi consultate în Ghidul Corpului european de solidaritate.


Articole înrudite