23 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elveţia rămâne cea mai inovatoare ţară din lume, potrivit ONU; România, pe locul al 47-lea
Elveţia rămâne cea mai inovatoare ţară din lume, potrivit ONU; România, pe locul al 47-lea

Elveţia a fost desemnată încă o dată cea mai inovatoare ţară din lume, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează DPA.
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), una dintre agenţiile specializate ale ONU, a anunţat miercuri la Geneva că Elveţia şi-a păstrat prima poziţie în clasamentul comparativ al ţărilor inovatoare pentru anul 2022, devansând Suedia şi Statele Unite.
Topul 10 este completat de Regatul Unit, Singapore, Finlanda, Ţările de Jos, Germania, Danemarca şi Coreea de Sud.
Printre ţările care au înregistrat şi ele performanţe foarte bune în domeniul inovaţiei se află India, Indonezia, Pakistan, Uzbekistan şi Brazilia, au precizat reprezentanţii WIPO.
Trebuie menţionat că ţările europene sunt în continuare cel mai puternic reprezentate în Top 20. "Nu şi-au pierdut rezistenţa", a declarat un expert de la WIPO, Sacha Wunsch-Vincent.
România ocupă locul al 47-lea, în urcare cu două poziţii în raport cu anul trecut.
Ungaria se află pe locul al 35-lea, Bulgaria pe poziţia a 38-a, iar Serbia pe locul al 53-lea. Republica Moldova s-a clasat pe cea de-a 60-a poziţie.
Cu toate acestea, WIPO consideră că scăderea semnificativă a capitalului de risc angajat ar putea avea consecinţe negative asupra forţei inovatoare în multe ţări.
În 2022, capitalul de risc a scăzut cu 40% în raport cu anul precedent, o tendinţă care s-a agravat în prima jumătate a anului 2023, când a fost înregistrată o scădere de 47% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalul motiv ar fi, potrivit lui Daren Tang, directorul general al WIPO, creşterea ratelor dobânzilor.
"Este vorba despre sfârşitul banilor ieftini", a adăugat Sacha Wunsch-Vincent.
Acest clasament are la bază 80 de criterii, inclusiv investiţiile, educaţia, cheltuielile guvernamentale pentru cercetare şi dezvoltarea de produse online. În total, 132 de economii au fost analizate. Ultimele locuri din clasament sunt ocupate de Burundi, Irak şi Guineea, notează Agerpres.


Articole înrudite