18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Germania, Franţa şi Italia cer un plan european pentru a rezolva problema şomajului în rândul tinerilor
Germania, Franţa şi Italia cer un plan european pentru a rezolva problema şomajului în rândul tinerilor
Europa trebuie să abordeze urgent problema şomajului în rândul tinerilor, au atras marţi atenţia Germania, Franţa şi Italia, cerând măsuri pentru salvarea unei generaţii întregi care, în opinia lor, se teme că nu va găsi locuri de muncă şi şi-ar putea pierde încrederea în guvernele lor şi în UE, relatează Reuters şi AP.
Mai mulţi miniştri din cele trei mari state au făcut apel la un complex de măsuri care să permită, printre altele, sprijinirea companiilor mici şi impulsionarea instituţiei uceniciei.
Circa 7,5 milioane de europeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, nu au un loc de muncă şi nici nu sunt înscrişi în sistemul de educaţie sau în alte forme de pregătire, potrivit datelor UE. Şomajul în rândul tinerilor a rămas la 23,6% în ianuarie, un nivel de peste două ori mai mare decât procentul din rândul persoanelor adulte.
"Trebuie să salvăm o întreagă generaţie de tineri care sunt speriaţi. Avem cea mai educată generaţie şi o lăsăm să aştepte. Este inacceptabil", a declarat ministrul italian al muncii, Enrico Giovannini, în cadrul unei conferinţe la Paris.
De teama unor reacţii împotriva sa în contextul în care multe voci din ţările europene lovite de criză o fac responsabilă de austeritate, Germania a luat măsuri în ultimele săptămâni pentru a combate şomajul, semnând acorduri bilaterale cu Spania şi Portugalia.
Miniştrii germani ai muncii şi finanţelor au declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe că, pentru a-i ajuta pe tineri să-şi găsească locuri de muncă, Europa trebuie să continue calea reformelor structurale pentru a-şi spori competitivitatea, precum şi să utilizeze mai bine fondurile comunitare, inclusiv cele şase miliarde de euro pe care liderii i-au alocat pentru angajarea tinerilor în perioada 2014-2020.
"Trebuie să fim mai eficienţi în lupta noastră împotriva şomajului în rândul tinerilor, pentru că în caz contrar vom pierde bătălia pentru unitatea Europei", a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble.
În contextul în care Germania insistă pe importanţa consolidării bugetare, Schaeuble a vorbit despre nevoia de a păstra modelul asistenţei sociale pe care îl are Europa.
Dacă în Europa vor fi introduse standardele asistenţei sociale din SUA, "vom avea o revoluţie, nu a doua zi, ci chiar în ziua respectivă", a spus Schaeuble în faţa studenţilor de la institutul de ştiinţe politice Sciences Po care a găzduit conferinţa.
Deşi au fost de acord asupra urgenţei de a combate şomajul în rândul tinerilor, miniştrii nu au oferit niciun plan concret, insistând pe ideea că Europa trebuie să fie pragmatică.
Schaeuble a spus că acesta a fost motivul pentru care Germania a decis de asemenea să semneze înţelegeri cu ţări precum Spania şi Grecia.
"Să fim sinceri, nu există o soluţie rapidă, nu există un plan măreţ", a spus Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI).
Împreună cu miniştrii, el a afirmat că politicile menite a stimula angajările în rândul tinerilor trebuie să se concentreze pe întreprinderile mici şi mijlocii, deoarece acestea sunt principalul punct de intrare pe piaţa muncii pentru majoritatea persoanelor.
Mai mult de jumătate dintre tinerii sub 25 de ani din Spania sunt şomeri, în timp ce în Portugalia procentul este de aproape 40%. În Grecia, şomajul în rândul tinerilor a ajuns în februarie la nivelul record de 64%.
În martie 2013, cele mai scăzute rate ale şomajului în rândul tinerilor au fost în Germania şi Austria, ambele sub 8%, ceea ce relevă discrepanţele mari din cadrul UE.
Criza şomajului printre tineri va fi o temă centrală a summitului liderilor UE din iunie, iar cancelarul german Angela Merkel i-a invitat pe miniştrii muncii din UE la o conferinţă pe acelaşi subiect care va avea loc la 3 iulie la Berlin.

Articole înrudite