21 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lujkov, demis din funcţia de primar al Moscovei, după 18 ani
Lujkov, demis din funcţia de primar al Moscovei, după 18 ani
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a semnat, ieri, decretul privind încetarea atribuţiilor primarului Moscovei, Iuri Lujkov. "Lujkov Iuri Mihailovici este destituit din funcţia de primar al Moscovei în legătură cu pierderea încrederii preşedintelui Federaţiei Ruse", se arată în decret. Medvedev l-a desemnat primar interimar al capitalei ruse pe Vladimir Resin, prim-viceprimar al lui Lujkov. "Actualul decret intră în vigoare din ziua semnării sale", subliniază Biroul de presă al Kremlinului.
Mandatul de primar al lui Iuri Lujkov ar fi expirat în vara anului 2011. Iuri Lujkov a revenit luni dintr-un concediu de o săptămână şi a deschis lucrările conferinţei UNESCO privind educaţia timpurie a copiilor, care se desfăşoară la Moscova. Înainte de plecarea sa în concediu, în Austria, primarul s-a consultat cu Kremlinul, iar presa a scris că preşedinţia rusă i-ar fi dat edilului timp "de meditaţie", pentru a se decide să-şi prezinte singur demisia. Revenit din concediu, însă, primarul a afirmat că nu intenţionează să demisioneze "de bunăvoie".
Mass-media ruse au evocat, în ultimele săptămâni, un "război" între primarul Moscovei şi preşedintele rus, în contextul unor critici din partea Kremlinului la adresa edilului. Membru al partidului de guvernământ "Rusia Unită", Lujkov era susţinut de premierul rus Vladimir Putin, nu însă şi de preşedintele Dmitri Medvedev.
Astfel, în luna august, când Rusia era mistuită de incendii, iar Moscova se asfixia de fum, edilul, aflat în concediu, a fost nevoit să revină la serviciu. Kremlinul l-a criticat, transmiţând că nu ar fi trebuit să plece la odihnă în timpul situaţiei de mediu dificile din capitală şi că s-ar fi cuvenit să-şi întrerupă concediul mai devreme.
Experţii politici au afirmat că Lujkov a declarat război Kremlinului şi că el nu este loial tandemului Medvedev-Putin, ci doar lui Putin, scria recent Novaia Politika, adăugând că premierului ar putea să nu-i placă acest "devotament exclusivist", prin care primarul îşi urmăreşte, totuşi, propriile interese.
Lujkov a fost aspru criticat de societatea civilă, de opoziţie şi organizaţiile ecologiste pentru o serie de decizii, cum ar fi construcţia unei autostrăzi prin pădurea Himki, planul de dezvoltare a oraşului până în 2025, catalogat drept "condamnarea la moarte a Moscovei". Potrivit proiectului, centrul Moscovei devine, în întregime, zonă de construcţii pentru birouri.
La toate acestea, se adaugă frecventele acuzaţii de corupţie, în contextul în care soţia sa, Elena Baturina, are numeroase afaceri în Rusia şi în străinătate, şi este în topul Forbes al celor mai înstărite femei din lume.


Articole înrudite