18 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mandate internaţionale pentru membrii grupării cibernetice pro-ruse NoName057(16)
Mandate internaţionale pentru membrii grupării cibernetice pro-ruse NoName057(16)

Autorităţile din Germania şi Spania au emis mandate de arestare pe numele a şapte persoane suspectate că fac parte din gruparea cibernetică pro-rusă NoName057(16), acuzată de atacuri informatice asupra infrastructurii critice, companiilor din sectorul apărării, furnizorilor de energie şi instituţiilor publice din mai multe ţări europene.
Operaţiunea face parte dintr-o acţiune internaţională amplă, coordonată de Europol în colaborare cu autorităţi judiciare din SUA, Franţa, Suedia, Italia, Ţările de Jos şi Elveţia, potrivit agenţiei Reuters.
Marţi, au fost efectuate percheziţii în 24 de locaţii asociate grupării, inclusiv în Berlin şi Bavaria, conform informaţiilor furnizate de procurorii germani. Germania a emis şase mandate de arestare – cinci publice şi unul secret –, iar Spania a emis un al şaptelea mandat.
Gruparea NoName057(16), cunoscută pentru sprijinul său faţă de interesele Rusiei, a folosit platforma Telegram pentru a recruta peste 4.000 de voluntari, care şi-au pus la dispoziţie resursele pentru a lansa atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service) asupra unor ţinte din Europa.
În ultimii ani, gruparea a revendicat atacuri asupra Ucrainei şi a infrastructurilor digitale ale unor state europene care au susţinut Kievul – printre acestea, site-uri guvernamentale, instituţii financiare, reţele de sănătate şi telecomunicaţii.
Anchetatorii germani susţin că obiectivul acestor atacuri a fost obţinerea de vizibilitate în media şi influenţarea deciziilor politice şi sociale. În plus, autorităţile italiene au transmis că simpatizanţii erau direcţionaţi prin liste de ţinte occidentale şi primeau software-ul necesar pentru participarea la atacuri. Gruparea utiliza criptomonede pentru recompense şi opera o reţea proprie de servere compromise, crescând astfel amploarea atacurilor.
Procurorii europeni au făcut publice identităţile şi fotografiile a cinci cetăţeni ruşi suspectaţi, consideraţi a fi pe teritoriul Federaţiei Ruse. Unul dintre aceştia este suspectat că ar conduce gruparea.
Deşi autorităţile nu au stabilit oficial o legătură directă între suspecţi şi statul rus, Europol menţionează că recrutarile se făceau prin canale ruseşti, grupuri de discuţii, reţele sociale şi forumuri specializate în gaming şi hacking.
Italia a adăugat că organizaţia cibernetică ar fi avut o structură centralizată de comandă şi control aflată în Rusia. La anchetă au mai participat autorităţi din Cehia, Finlanda, Lituania şi Polonia, iar Europol a avut un rol central de coordonare.


Articole înrudite