14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rasmussen se declară „surprins” de decizia Ucrainei de a renunţa la semnarea Acordului de asociere la UE
Rasmussen se declară „surprins” de decizia Ucrainei de a renunţa la semnarea Acordului de asociere la UE
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat „surprins” de recenta decizie a Ucrainei de a suspenda pregătirea Acordului de asociere la UE, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că această ţară va semna, „mai devreme sau mai târziu”, acest acord.
„Recunosc că am fost surprins de decizia luată la Kiev, dar respect alegerea Ucrainei şi modalitatea prin care ea doreşte să construiască relaţii cu UE şi NATO”, a afirmat Rasmussen într-un interviu pentru televiziunea publică georgiană, după cum relata marţi Interfax.
El a subliniat în continuare că ''UE şi NATO nu se amestecă în afacerile interne ale statelor suverane şi că respectă principiul alegerii independente de a face parte dintr-o organizaţie sau alta'', adăugând însă că semnarea Acordului cu UE este, în primul rând, în interesul Ucrainei, întrucât acesta va permite aprofundarea relaţiilor sale atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu Alianţa Nord-Atlantică.
Întrebat fiind în legătură cu presiunile pe care Rusia le-ar fi exercitat în ultima perioadă asupra Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, ţări care doresc apropierea de UE, şi cu faptul că decizia Kievului ar fi fost luată în urma unor astfel de presiuni, secretarul general al NATO a declarat că, dacă Moscova a dus o asemenea politică, atunci ea a încălcat acordurile semnate în privinţa respectării principiului liberei alegeri de către un stat suveran.
''Nu am informaţii detaliate în legătură cu dialogul dintre Kiev şi Moscova, dar aceasta nu este atât de important. Noi sperăm că şi Rusia va respecta principul că fiecare stat suveran are dreptul la o alegere liberă. Noi putem propune unor astfel de state (care doresc apropierea de UE şi NATO, n.red) aprofundarea cooperării, inclusiv în planul securităţii'', a mai declarat secretarul general al NATO în interviul pentru televiziunea publică georgiană.
Guvernul de la Kiev a decis săptămâna trecută „suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina şi UE” şi „relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi cu alte state membre din CSI”, o decizie care a luat prin surprindere Uniunea Europeană şi opoziţia de la Kiev, dar care a fost salutată de Moscova.
Uniunea Europeană a denunţat luni poziţia Rusiei în problema semnării de către Ucraina a Acordului de Asociere la UE, dând în acelaşi timp asigurări că oferta europeană este „încă pe masă”. La rândul său, opoziţia ucraineană a acuzat guvernul că a cedat la presiunile Rusiei, care a prevenit Kievul în legătură cu consecinţele comerciale pe care le va suporta în urma semnării acordului cu UE. Manifestaţii în favoarea apropierii de UE au loc de duminică la Kiev şi în alte mari oraşe ucrainene.


Articole înrudite