27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şeful ONU: Suntem pe autostrada spre iadul climatic
Şeful ONU: Suntem pe autostrada spre iadul climatic

Planeta noastră a atins o bornă extrem de îngrijorătoare, înregistrând 12 luni consecutive de recorduri de temperatură, potrivit noilor date furnizate de Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. Astfel, potrivit raportărilor, fiecare lună, din iunie 2023 până în mai 2024, a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, informeaza CNN.
Această serie de 12 luni de caniculă a fost „şocantă, dar nu surprinzătoare”, având în vedere schimbările climatice, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus, care a avertizat că va urma ceva mai rău. Cu excepţia cazului în care poluarea cu combustibili fosili, care generează încălzirea planetei, nu va fi redusă, „acest şir de luni călduroase va fi amintit ca fiind relativ rece”, a spus el.

Şeful ONU: Suntem pe autostrada spre iadul climatic

Copernicus a publicat datele în aceeaşi zi în care secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a ţinut un discurs la New York despre schimbările climatice, în care a criticat companiile producătoare de combustibili fosili ca fiind „naşii haosului climatic” şi, pentru prima dată, a cerut în mod explicit tuturor ţărilor să interzică publicitatea la produsele lor pe bază de combustibili fosili.
Guterres i-a îndemnat pe liderii mondiali să preia rapid controlul asupra crizei climatice în spirală sau să se confrunte cu efectele dezastruoase care vor urma: „Jucăm ruleta rusească cu planeta noastră”, a declarat el. „Avem nevoie de o rampă de ieşire de pe autostrada spre iadul climatic”.
Pe măsură ce temperaturile cresc vertiginos, angajamentele climatice globale „atârnă de un fir de aţă”, a avertizat el.
Datele Copernicus au arătat că fiecare lună începând cu iulie 2023 a fost cu cel puţin 1,5 grade mai caldă decât temperaturile de dinainte de industrializare, când oamenii au început să ardă cantităţi mari de combustibili fosili care încălzesc planeta.
Temperatura medie globală din ultimele 12 luni a fost cu 1,63 de grade peste aceste niveluri preindustriale.


Articole înrudite