17 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ţările europene care interzic telefoanele, ceasurile inteligente şi tabletele în şcoli
Ţările europene care interzic telefoanele, ceasurile inteligente şi tabletele în şcoli

Pentru a spori performanţele academice şi relaţiile sociale ale elevilor, mai multe ţări europene au implementat recent măsuri stricte privind utilizarea dispozitivelor electronice în şcoli. Telefoanele mobile, ceasurile inteligente şi tabletele sunt acum interzise în rândul elevilor din diverse state, o schimbare care a generat atât controverse, cât şi aprobări.
Începând cu 2 septembrie, Ungaria a impus o interdicţie totală asupra utilizării telefoanelor mobile în şcoli. Decizia, adoptată de guvernul condus de Viktor Orban, afectează aproximativ 1,5 milioane de elevi din întreaga ţară. Zoltán Maruzsa, secretarul de stat pentru învăţământul public, a declarat că această măsură vizează îmbunătăţirea rezultatelor şcolare şi dezvoltarea relaţiilor sociale mai sănătoase între elevi.
Fiecare instituţie de învăţământ din Ungaria va stabili modul în care telefoanele vor fi colectate la începutul orelor şi returnate la finalul zilei. În cazuri excepţionale, cum ar fi nevoile de sănătate, elevii pot fi autorizaţi să folosească telefoanele, dar numai cu aprobarea directorului şcolii.
Măsuri similare au fost implementate şi în alte ţări europene. În Grecia, începând cu 11 septembrie, elevii trebuie să păstreze telefoanele în geantă în timpul orelor de curs. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a subliniat importanţa acestei măsuri şi a cerut sprijinul elevilor, părinţilor şi profesorilor pentru aplicarea noii reguli.
În Ţările de Jos, interdicţia asupra dispozitivelor inteligente în şcolile primare a fost aplicată la începutul acestui an şcolar, iar şcolile secundare fuseseră deja vizate de o asemenea restricţie încă din ianuarie 2024. Guvernul olandez a justificat această decizie prin reducerea distragerilor şi îmbunătăţirea concentrării elevilor, având în vedere impactul negativ al dispozitivelor mobile asupra performanţelor academice.
Franţa se pregăteşte de asemenea să implementeze o interdicţie similară. Începând cu ianuarie 2025, elevii de şcoală primară şi gimnazială vor fi obligaţi să îşi lase smartphone-urile în dulapuri la intrarea în şcoală. Această măsură face parte dintr-un experiment care va începe în aproximativ 200 de şcoli la începutul anului şcolar 2024/2025, cu posibilitatea extinderii acestei „pauze digitale” la nivel naţional.
Aceste măsuri au generat dezbateri aprinse, cu argumente pro şi contra venind din partea autorităţilor, părinţilor şi educatorilor. În timp ce unii consideră că interdicţiile sunt necesare pentru a preveni distragerile cauzate de tehnologie, alţii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilele dificultăţi de a contacta elevii în caz de urgenţă.
În ciuda acestor controverse, tendinţa de a limita sau interzice utilizarea dispozitivelor electronice în şcoli continuă să câştige teren în Europa, reflectând o preocupare tot mai mare pentru efectele tehnologiei asupra educaţiei şi dezvoltării tinerelor generaţii. Aceste decizii, adoptate de diferite state europene, ar putea servi drept model pentru alte ţări care doresc să îmbunătăţească mediul educaţional şi să minimizeze influenţele negative ale tehnologiei în şcoli.


Articole înrudite