TikTok a demarat dezvoltarea unei aplicaţii distincte, destinată exclusiv utilizatorilor din Statele Unite, într-o mişcare strategică menită să răspundă cerinţelor stricte impuse de autorităţile americane şi să evite o eventuală interdicţie completă. Informaţia a fost publicată de The Information şi preluată de Reuters, în contextul în care administraţia Trump a stabilit data de 17 septembrie 2025 ca termen-limită pentru vânzarea operaţiunilor TikTok din SUA.
Noua versiune a aplicaţiei ar urma să funcţioneze independent de infrastructura globală a ByteDance, compania-mamă din China, şi să respecte standardele de securitate impuse de legislaţia americană. Printre condiţiile esenţiale se numără stocarea locală a datelor, controlul algoritmului de recomandare şi separarea completă de tehnologia folosită în reţeaua globală TikTok.
Anunţul vine la scurt timp după ce preşedintele Donald Trump a declarat că un acord privind TikTok este iminent şi că negocierile vor începe în curând. Potrivit liderului de la Casa Albă, scopul este ca aplicaţia să rămână activă în SUA, dar să fie deţinută în totalitate de investitori americani, fără nicio legătură cu Beijingul.
În acest climat tensionat, dezvoltarea unei versiuni americane a TikTok este percepută ca un semnal de deschidere din partea companiei şi un pas concret către o posibilă vânzare a operaţiunilor sale americane unui consorţiu local. TikTok nu a emis deocamdată o declaraţie oficială, însă surse apropiate companiei susţin că procesul de creare a noii aplicaţii este deja în desfăşurare. Printre obiectivele tehnice se numără izolarea completă a codului sursă, eliminarea oricărei dependenţe de serverele ByteDance şi construirea unui sistem care să permită auditarea de către autorităţile americane.
Iniţiativa vine într-un moment critic pentru TikTok, care în prima parte a anului 2025 a fost temporar suspendată în SUA, înainte de a-şi relua activitatea ca urmare a unei intervenţii de urgenţă. De atunci, presiunile politice şi legale au continuat să crească, iar această versiune separată pare a fi ultima soluţie pentru ca aplicaţia să rămână accesibilă publicului american.
Rămâne de văzut dacă acest model de separare tehnologică va fi replicat şi în alte ţări care exprimă îngrijorări similare legate de securitatea naţională. Deocamdată, Statele Unite devin prima piaţă în care TikTok îşi reconfigurează complet identitatea digitală pentru a supravieţui politic. Versiunea americană a platformei promite să fie diferită, atât ca infrastructură, cât şi ca model de guvernanţă.