03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ne-am obişnuit cu opulenţa şi ingineriile sofisticate după care au fost construite unele dintre cele mai impresionante poduri ale lumii moderne. Pentru a traversa canioane şi văi adânci, oamenii au folosit, însă, de-a lungul timpului, unele dintre cele mai variate căi de acces, de la stânci aşezate de natură la punţi de frânghie, care se balansează în bătaia vântului. Iată mai jos câteva dintre cele mai periculoase poduri din diferite părţi ale lumii.

1. Podul Nemuririi (China)
Muntele Tai din provincia chineză Shandon are semnificaţie culturală şi religioasă de mii de ani. Este unul dintre munţii sacri ai Chinei, asociat cu naşterea, moartea şi renaşterea. Podul Nemuririi este compus din trei stânci mari şi câteva mai mici. Nimeni nu ştie când s-a format podul de stânci, dar pare a fi acolo din epoca de piatră.

2. Podul Vechi din Konitsa (Grecia)
Podul traversează de secole râul Aoos. În partea de sus a podului se observă un clopot, iar localnicii spun că atunci când vântul bate atât de tare încât face clopotul să sune, este periculos să treci peste pod.

3. Podul peste Canionul Regal (Colorado, SUA)
Construcţia este una dintre atracţiile turistice de lângă Canon City, în Colorado, care traversează raul Arkansas. Din 1929 şi până în 2003 a deţinut recordul mondial pentru cel mai înalt pod, fiind depăşit de podul peste raul Beipanjiang, din China. Podul are o lungime de 384 de metri şi o lăţime de 5,5 metri şi este pavat cu 1.292 de plăci din lemn. Este suspendat între două turnuri cu o înălţime de 46 de metri.

4. Podul de Frânghie din Inca (Peru)
Podurile de frânghie erau metode facile folosite de incaşi pentru a traversa canioanele şi văile. Erau uşor de folosit, mai ales că poporul incas nu folosea mijloace de transport cu roţi. Acest gen de poduri făcea parte din infrastructura de transport a Imperiului Incas şi este o dovadă a ingeniozităţii acestui popor în materie de inginerie.

5. Podul de la Palau Langkawi (Malaezia)
Podul se întinde peste canionul Palau Langkawi, cea mai mare insulă din arhipelagul Langkwaki din Malaezia. Este suspendat la 687 de metri peste nivelul mării, oferind privelişti magnifice către Marea Andaman şi către insula Tarutao din Tailanda. Podul le dă palpitaţii chiar şi împătimiţilor de senzaţii tari, în condiţiile în care se sprijină doar pe o coloană şi este susţinut de 8 cabluri care se balansează.

6. Puente de Ojuela (Mexico)
Ojuela este o mică aşezare minieră părăsită din nordul Mexicului, singura structură funcţională fiind podul, construit de cel care a proiectat şi Podul Brooklyn. În momentul ridicării, podul era cel mai lung din lume.

Articole înrudite