02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cea mai mare creatură de pe Pământ, un „monstru” înalt cât un bloc de 7 etaje
Cea mai mare creatură de pe Pământ, un „monstru” înalt cât un bloc de 7 etaje

Potrivit Daily Mail, fosile ale unui dinozaur care cântărea 100 de tone au fost găsite de paleontologi, care susţin că este vorba despre cea mai mare specie care a trăit vreodată pe suprafaţa Terrei. Experţii cred că acest „monstru” care cântărea aproximativ 77 de tone făcea parte din specia titanosaur, reprezentată de erbivore uriaşe, care au trăit la sfârşitul perioadei Cretacic.
Rămăşiţele au fost observate de un fermier din zonă, Aurelio Hernandez, care a dat primul peste un os care părea ciudat, în timp ce mergea pe un teren din deşertul de lângă La Flencha, în Patagonia. Fosilele au fost apoi analizate şi excavate de o echipă de paleontologi condusă de Jose Luis Carballido şi Diego Pol. În total, sunt 150 de oase, reprezentând scheletele parţiale ale 7 dinozauri. Experţii au calculat greutatea animalului în funcţie de dimensiunea celui mau mare femur găsit. Astfel, ei şi-au dat seama că tocmai au descoperit cel mai mare animal care a trăit vreodată pe planetă.
Resturile dinozaurului au fost descoperite într-o formaţiune geologică cunoscută sub numele de Grupul Chubut - a râului care a dat şi numele de Chubutisaurus unui alt sauropod descoperit în aceeaşi regiune în 1965 - care, potrivit paleontologilor, aparţine Cretacicului superior, adică perioada cuprinsă între 90 şi 100 milioane de ani în urmă. Carballido spune că este vorba de una dintre cele cinci cele mai importante descoperiri din ultimii 20 de ani în domeniul paleontologiei, deoarece, cu excepţia craniului, a fost reconstruit tot scheletul speciei ", ceea ce ne va permite să răspundem la multe întrebări şi să cunoaştem, pentru prima dată şi cu precizie, date legate de anatomia şi morfologia animalelor de această dimensiune".
Rămâne acum să se găsească un nume pentru noua specie. Potrivit oamenilor de ştiinţă din Argentina "acesta trebuie să-i descrie măreţia şi să amintească atât regiunea cât şi proprietarii fermei care au găsit primele rămăşiţele". Sau poate ar putea aminti de Aurelio Hernandez, fermierul care a descoperit primul rămăşiţele şi a murit cu doi ani înainte de începerea săpăturilor.
Când stătea cu gâtul ridicat, dinozaurul, care încă nu are un nume, era la fel de înalt ca un bloc de 7 etaje. Această specie gigantică trăia în pădurile din Patagonia acum 100 de milioane de ani. Până acum, paleontologii considerau că Argentinosaurus era cel mai mare animal din lume, dar acesta era cu 7 tone mai „slab”.
Pentru că nu au încă un schelet complet, experţii nu pot stabili exact cum arăta acest dinozaur, dar pot estima forma şi dimensiunea lui. "Ţinând cont de dimensiunea oaselor, care depăşesc descoperirile anterioare, putem spune că noile fosile sunt ale celui mai mare animal care a existat vreodată pe Terra”, au declarat paleontologii.


Articole înrudite