15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Super-vulcanul aflat sub Parcul Naţional Yellowstone din Wyoming, SUA, are o activitate din ce în ce mai mare începând cu 2004. Ar putea exploda cu o forţă de o mie de ori mai mare decât erupţia vulcanului St. Helens din 1980.
Scuipând lavă în cer, s-ar putea forma un nor de cenuşă care s-ar întinde până la 1.600 km depărtare şi va ucide toate plantele din drum. Două treimi din SUA ar putea deveni de nelocuit din cauza aerului toxic, iar milioane de oameni vor fi forţaţi să îşi părăsească casele.
Acesta este coşmarul prezis de oamenii de ştiinţă în cazul în care cel mai mare super-vulcan al lumii va erupe, pentru prima oară în ultimii 600.000 de ani, cum s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat.
Vulcanul din Parcul Naţional Yellowstone a erupt doar de trei ori în ultimele 2,1 milioane de ani, iar monitorizările cercetătorilor arată că se apropie cea de-a patra. Din păcate, ei nu pot prezice o dată pentru dezastru, pentru a da alarma.
Când va avea loc erupţia, cea a vulcanului Eyjafjallajökull de anul trecut, va părea mic copil pe lângă ea.
Robert B. Smith, profesor de geofizică la Universitatea din Utah, care a condus un studiu recent asupra vulcanului, spune că cea mai bună dovadă a lor este camera cu magmă care se umple de roci topite. "Dar nu ştim cât va dura acest proces înainte să fie o erupţie. Poate că rocile topite nu vor umple camera şi vulcanul se va linişti", a precizat Smith.
Craterul Yellowstone este una dintre cele mai incredibile creaţii ale naturii şi stă deasupra celui mai mare câmp vulcanic din America de Nord.

Articole înrudite