06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
1. Apa fierbe cu o bulă gigantică
Pe Terra, apa care fierbe produce mii de bule mici de vapori. În spaţiu, însă, ea produce o singură bulă, gigantică. Fizicienii nu ştiau ce s-ar întâmpla cu apa care fierbe în condiţii de microgravitaţie, până când au experimentat în 1992 la bordul unei navete spaţiale. Atunci, ei au decis că apa fierbe mai simplu în spaţiu din cauza absenţei convecţiei şi forţei arhimedice, două fenomene cauzate de gravitaţie. Pe Terra, acestea produc mulţimea de bule agitate din ibrice.

2. În spaţiu, flăcările sunt sferice

Pe Pământ, flăcările se înalţă. În spaţiu, ele se mişcă de la sursa lor în toate direcţiile. Iată de ce: cu cât eşti mai aproape de suprafaţa Pământului, cu atât există mai multe molecule de aer, din cauza gravitaţiei planetei care le atrage acolo. Atmosfera este din ce în ce mai rarefiată cu cât urci mai sus, cauzând un declin gradual al presiunii. O diferenţă de presiune atmosferică foarte mică este suficientă pentru a modela flacăra unei lumânări.
Diferenţa de presiune cauzează un efect denumit convecţie naturală. Aerul din jurul flăcării se încălzeşte, se dilată şi devine mai puţin dens decât aerul rece care îl înconjoară. Moleculele de aer cald se dilată, însă cele de aer rece le împing înapoi. Întrucât sunt mai multe molecule de aer rece care le împing pe cele calde la baza flăcării decât în vârf, flacăra tinde să se înalţe. Când nu există gravitaţie, însă, aerul cald care se dilată primeşte aceeaşi rezistenţă din toate părţile, aşa că se mişcă sferic.

3. Bacteriile cresc mai repede şi sunt mai periculoase

30 de ani de experimente au arătat că coloniile de bacterii cresc mult mai repede în spaţiu. Coloniile de astro-E.coli cresc, de exemplu, de două ori mai repede decât pe Pământ. În plus, ele devin mult mai periculoase, cum s-a întâmplat în cazul experimentelor pe salmonella. Cercetătorii cred că acest lucru este cauzat de un răspuns la stres, care face celulele mai virulente.

4. Nu se poate... râgâi

Întrucât nu există gravitaţie în spaţiu şi nici forţă arhimedică, nimic nu împinge bulele din băuturi în sus. Asta înseamnă că bulele de CO2 stau pur şi simplu în băuturi şi chiar şi în stomacul astronauţilor, astfel încât ei nu pot să râgâie, făcând foarte neplăcută experienţa băuturilor carbogazoase. Din fericire pentru ei, o companie din Australia a inventat berea cosmică, Vostok, care este foarte aromată, dar are foarte puţine bule.

5. Trandafirii miros diferit

Florile miros altfel dacă sunt crescute în spaţiu. Asta pentru că uleiurile volatile produse de plante sunt afectate puternic de factori precum temperatură, umiditate şi de vârsta florii.
Cercetătorii au produs la bordul navetei Discovery, în 1998, o aromă "spaţială" de trandafir, denumită Overnight Scentsation, care a fost analizată, copiată şi introdusă în parfumul Zen al companiei japoneze Shiseido.

6. Transpiri mai mult

Din nou, aceeaşi cauză: lipsa gravitaţiei înseamnă că nu există convecţie naturală. Prin urmare, căldura corpului nu iese prin piele, iar corpul transpiră permanent pentru a încerca să se răcorească. Mai rău, transpiraţia nu se evaporă, ci rămâne pe piele.


Articole înrudite