28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Războaiele, corupţia, genocidul, instabilitatea politică, lipsa de resurse naturale şi a infrastructurii, lipsa accesului la apă curată, dar şi inexistenta unui sistem sanitar a facut din Africa cel mai sărac continent al lumii. Iată cum arată ultimul top realizat de Rediff.com privind cele mai sărace 10 ţări din lume.

10. Malawi
Populaţie : 15,4 milioane
PIB : 11, 3 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor: 884 dolari
Sărăcia extremă, răspândirea agresivă a HIV/SIDA şi corupţia generalizată sunt principalele probleme ale Malawi. Această ţară este printre cele mai puţin dezvoltate naţiuni şi una din cele mai dens populate din Africa.

9. Togo
Populaţie: 6,2 milioane
PIB: 5, 3 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor: 826 de dolari
Togo s-a confruntat cu nenumărate tulburări politice de când şi-a câştigat independenţa faţă de Franţa în 1960.
Una din cele mai sărace ţări ale lumii, Togo, este condusă de preşedintele Faure Gnassinbe, fiul unui cunoscut lider politic corupt Gnassingbe Eyadema. Această naţiune a început abia de curând să-şi reclădească relaţiile cu comunitatea internaţională.
Cu ajutoare de la Banca Mondială şi FMI, Togo speră să-şi îmbunătăţească creşterea economică prin privatizări, transparenţă guvernamentală şi sprijin de la donatorii străini.

8. Republica Sierra Leone
Populaţie: 5,2 milioane
PIB: 4,3 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor : 759 de dolari
Victima unui război ce a durat 10 ani de zile, Sierra Leone suferă şi astăzi din cauza unor probleme precum sărăcia şi şomajul. Această ţară, care deţine de altfel resurse minerale şi agricole bogate, încă se recuperează după efectele acestui război.
Exportul de diamante aduce beneficii doar pentru o mică parte a ţării, majoritatea populaţiei considerând că pacea şi prosperitatea reprezintă elemente de neatins.

7. Republica Centrafricană
Populaţie: 4,8 milioane
PIB: 3,2 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor: 745 de dolari
Republica Centroafricană a suferit trei decenii de dictaturi militare, de un deceniu de guvern civil şi o tranziţie guvernamentală instabilă impusă printr-o lovitură de stat. Toate aceste evenimente au avut loc din 1960, anul obţinerii independenţei faţă de Franţa.
RCA prezintă un mare potenţial de creştere economică în industria lemnului şi a diamantelor. Din păcate şi în prezent această ţară se confruntă cu grave probleme de corupţie şi instabilitate politică.

6. Niger
Populaţie: 15,9 milioane
PIB: 10,1 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor : 719 dolari
Niger nu doar că suferă de o economie slabă, ci are şi are un climat arid cu numeroase cicluri de secetă şi deşertificare. Pe lângă asta, economia nigeriană este afectată şi de fluctuaţiile de preţ ale uraniului, principalul element exportat de către această ţară.
Toate aceste chestiuni, plus corupţia şi gravele probleme legate de sănătatea populaţiei, fac din Niger una din cele mai sărace naţiuni ale lumii.

5. Eritrea
Populaţie: 5,8 milioane
PIB: 3,7 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor : 679 dolari
Eritrea şi-a câştigat independenţa faţă de Etiopia acum 17 ani. Aceasta suferă de probleme care survin din poziţia sa de stat mic şi subdezvoltat. De menţionat tot aici că Eritrea este afectată de un conflict militar încă de la obţinerea suveranităţii.
Singurul partid aflat la guvernare, condus de Frontul Popular pentru Democraţie şi Justiţie, are un control absolut asupra economiei, prin intermediul forţei militare, şi a afacerilor aflate în totalitate în proprietatea sa.

4. Liberia
Populaţie: 3,7 milioane
PIB: 1,4 miliarde dolari
PIB pe cap de locuitor: 424 dolari
Liberia a suferit numeroase probleme econmice după lovitura de stat din 1980 condusă de Samuel Doe. Cu toate acestea, Liberia deţine surse bogate de apă, cherestea şi resurse minerale. Ele reprezintă de altfel şansa Liberiei de a se salva şi de a-şi reconstrui infrastructura, anunţă Rediff.com.

3. Burundi
Populaţie: 9, 8 milioane
PIB: 3 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor : 400 dolari
Burundi a ieşit recent dintr-un război civil desfăşurat între facţiunile Hutu şi Tutsi. În tot acest timp economia s-a confruntat cu nenumărate provocări din pricina lipsei de resurse şi a numărului mare de persoane needucate (doar unul din doi copii frecventează şcoală). Mai mult, unul din cincisprezece adulţi suferă de HIV/SIDA.
Chiar dacă până acum stabilitatea politică şi-a arătat beneficiile, sărăcia continuă să fie una extremă.

2. Zimbabwe
Populaţie: 11,6 milioane
PIB: 332 milioane de dolari
PIB pe cap de locuitor : 354 de dolari
Economia din Zimbabwe a suferit foarte mult din cauza hiperinflaţiei şi a războiului cu Republica Democrată Congo. Mai mult, o campanie violentă de redistribuire a terenurilor a speriat majoritatea potenţialilor investitori.

1. Congo
Populaţie: 70,9 milioane
PIB: 20,6 miliarde
PIB pe cap de locuitor: 332 de dolari
Chiar dacă are resurse economice bogate, Republica Democratică Congo a suferit din cauza războiului şi a corupţiei încă de la obţinerea independenţei, în 1960. De menţionat că această ţară a fost pentru o perioadă una din cele mai industrializate naţiuni din Africa. Astăzi, are însă cel mai mic PIB pe cap de locuitor din lume.
Infrastructura săracă şi puţinele afaceri reflectă efectele a ceea ce s-a numit "Razboiul mondial al Africii”.

Articole înrudite