03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dispărem în masă, de 80 de ori mai repede
Dispărem în masă, de 80 de ori mai repede
Trei sferturi din creaturile de pe Pământ vor dispărea în următorii 300 de ani. Cea de-a şasea dispariţie în masă a speciilor de pe Pământ este în desfăşurare, iar viteza cu care se desfăşoară i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să tragă semnalul final de alarmă: încă se mai poate face ceva, dar acum!
Dispariţia în masă nu este încă inevitabilă, chiar dacă are o viteză de speriat. Asta este vestea bună, spune paleobiologul Anthony Barnovsky de la Universitatea Berkley, California. Vestea rea e că în ultimii 500 de ani 80 din cele 5570 specii de mamifere au dispărut, o rată de dispariţie net superioară celor cinci extincţii în masă prin care a trecut Pământul în trecut. Ceea ce înseamnă că de această a şasea dată pentru dispariţia în masă nu vor mai fi necesari decât de la câteva sute până la câteva mii de ani, spre deosebire de trecut, în ultimii 65 de milioane de ani, când rata de dispariţie era de mai puţin de două specii la un milion de ani.
Echipa de paleobiologi de la Universitatea Berkley a analizat creaturile Pământului de azi şi rata lor de dispariţie, iar concluziile, publicate în revista Nature şi citate de news.sciencemag.org, au fost următoarele: 1% până la 2% dintre specii, fie ele de mamifere, amfibieni, plante, moluşte sau alte forme de viaţă, au dispărut, iar 20% până la 50% sunt pe cale de dispariţie, cifre care ne apropie de marile extincţii din trecut. "Noi credem că rata de dispariţie a acum este de trei până la de 80 de ori mai mare decât la precedentele extincţii în masă", estimează paleobiologul Anthony Barnovsky.
Pe de altă parte, spune paleobiologul, există totuşi o şansă ca acest proces de extincţie în masă sa fie stopat sau măcar încetinit cu mii de ani. Singura soluţie e ca oamenii să protejeze speciile aflate în pericol şi habitatele lor naturale.

Articole înrudite