02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peşterile sacre din Tibet deţin multe secrete despre trecut şi prezent care sunt adesea inaccesibile turiştilor obişnuiţi. Printre acestea se numără şi peşterile Piyang, unele dintre cele mai importante peşteri din Tibet, localizate în partea vestică a platoului, în vecinătatea apropiată a muntelui sacru Kailash.
Mark Aldenderfer, un arheolog american de la Universitatea din California, care a lucrat pe trei dintre cele mai înalte platouri ale lumii, Etiopia, Anzi şi Tibet, spune că “la Piyang există peste 1.100 de peşteri de forme şi dimensiuni diferite, unele fiind în mod clar locuri de habitaţie, în timp ce altele sunt probabil peşteri de meditaţie şi altele au şi astăzi o arhitectură specifică lăcaşurilor ritualice”.
“Deoarece cunoştinţele referitoare la budismul tibetan antic sunt atât de limitate – spune Mark Aldenderfer – mă simt norocos că am colaborat cu Huo Wei şi Li Yonhxian, arheologi de la departamentul de istorie de la Universitatea Sichuan din Chengdu (China), în cadrul colaborărilor de la Piyang, un important templu budist din vestul Tibetului, construit la sfârşitul secolului 10 î. Hr”.
“Din cunoştinţele mele, aceasta este prima colaborare între arheologii chinezi şi cei occidentali în Tibet”, a adăugat el.
Peşterile Piyang nu sunt singurul loc de explorare din Tibet. Multe alte complexe de peşteri similare sunt împrăştiate de-a lungul misteriosului platou. Unele au fost create de natură, altele sunt de origine artificială, dar în mod clar toate sunt extrem de vechi.
Oamenii locuiau Platoul tibetan cu cel puţin 21.000 de ani în urmă, aşa că trebuie să existe multe artefacte ascunse în peşterile tibetane, tuneluri, pasaje subterane întunecate şi alte zone misterioase, dintre care multe nu au fost localizate.
Unele peşteri din Piyang pot fi considerate în continuare ca şi zone de locuit, în timp ce altele au fost folosite din punct de vedere ritualic sau au servit ca locuri de meditaţie guvernate de zei şi spirite.
Multe temple au fost construite în vecinătatea lor şi întreaga regiune este sacră. Există ziduri de castel preistorice, sculpturi, pagode şi nişe budiste acoperite cu picturi nepreţuite.
Însă nimeni nu ştie unde sunt ascunse toate scripturile antice, pergamentele de hârtie şi cărţile preistorice. Regiunea Piyang, care acoperă o zonă de 10.000 de metri pătraţi, este extrem de dificil de explorat.
Potrivit lui Mark Aldenderfer, “de abia începem să înţelegem adevărata importanţă a peşterilor din geografia sacră a Tibetului. Pentru a face comparaţii folositoare cu peşteri din alte zone ale lumii va necesita o cercetare mai amănunţită a ceea ce înseamnă rolurile lor multiple”.
În acelaşi timp este necesar un efort major pentru a realiza orice fel de cercetare într-o zonă considerată sacră.
La un moment dat multe peşteri au fost destinaţii de pelerinaj, dar astăzi peşterile Donggar şi Piyang rămân închise pentru public.


Articole înrudite