20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„O lume pierdută” sub Antarctica
„O lume pierdută” sub Antarctica
Oamenii de ştiinţă au descoperit o lume pierdută sub calota glaciară a Antarcticii, o lume de o biodiversitate surprinzătoare aflată la aproximativ 2.500 de metri adâncime în oceanul îngheţat austral, conform MaxiSciences care citează un studiu publicat în ultimul număr al PLoS Biology.
Descoperirea realizată de-a lungul coastei de est a Antarcticii este surprinzătoare pentru oamenii de ştiinţă care au observat colonii de crabi, caracatiţe şi stele de mare din specii necunoscute.
Aceste specii supravieţuiesc la adâncimi de peste 2,5 kilometri, în apă foarte rece, graţie vulcanilor submarini care elimină gaze toxice foarte fierbinţi, cu temperaturi de până la 380 de grade Celsius.
În jurul acestor coşuri vulcanice de profunzime s-a dezvoltat un ecosistem complet surprinzător, mai ales pentru faptul că întunericul abisal nu ar fi trebuit să permită o astfel de biodiversitate. La baza lanţului trofic submarin din această regiune sunt organismele capabile să sintetizeze energie vitală din gazele toxice emanate de vulcani.
Cercetătorii care au realizat această descoperire, de la Universităţile Oxford şi Southampton şi din cadrul British Antarctic Survey, susţin că existenţa acestui ecosistem în condiţii atât de ostile vieţii oferă noi date care vor ajuta la explicarea miracolului apariţiei vieţii pe Pământ, şi reprezintă dovada că şi pe alte planete, pe care există la prima vedere condiţii improprii vieţii, acest miracol ar fi putut să se producă.
În acest ecosistem submarin de mare adâncime au fost descoperite peste 20 de noi specii de nevertebrate, printre care crabii yeti, ce ajung până la 16 centimetri şi care au fost descoperiţi în colonii frecvente ce numără în jur de 600 de indivizi. Unele specimene prezentau urme de arsuri, ceea ce indică faptul că s-au apropiat prea mult de coşurile vulcanice, dar totuşi au supravieţuit temperaturilor extreme din imediata proximitate a acestora.
Printre speciile descoperite se mai numără stele de mare cu 7 braţe, lipitori, melci de mare, caracatiţe şi anemone de mare.


Articole înrudite