28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A 83-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar s-a desfăşurat în noaptea de duminică spre luni şi nu a produs mari surprize, fiind oarecum o decepţie: nu din punctul de vedere al palmaresului, ci la nivelul ritmului serii, scrie site-ul news-de-stars.com.
James Franco şi Anne Hathaway, cele două gazde ale ceremoniei, n-au adus prospeţimea aşteptată pe scena Kodak Theater. Au început prin a-şi saluta mamele şi bunicile. După ce mama actriţei a făcut bezele fetei sale de pe scenă, spectacolul a putut începe. S-a putut observa notorietatea celor care au înmânat statuetele, la fel de celebri sau chiar mai celebri decât nominalizaţii. Printre ei Justin Timberlake, Tom Hanks, Mila Junis, Kirk Douglas, Russel Brand, Reese Witherspoon, Hugh Jackman, Nicole Kidman, Matthew Mcconaughey, Scarlett Johanson, Marisa Tomei, Cate Blanchett, Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Oprah Winfrey, Jude Law, Robert Downey Junior...Celebrităţi care au îmbrăcat şi au arătat unele din cele mai frumoase ţinute din lume.
Premiile Oscar pentru roluri secundare au revenit actorilor Melissa Leo şi Christian Bale din filmul „The Fighter”. Actorii din „Discursul unui rege”, care erau daţi favoriţi, au avut de ce să fie dezamăgiţi. Christian Bale i-a mulţumit îndeosebi „minunatei soţii, care este lumina vieţii” sale.
Apoi Anne Hathaway a început să cânte, iar James Franco i s-a alăturat pe scenă, îmbrăcat în rochie de seară, purtând o perucă blondă. Din fericire, a intervenit o orchestră care a interpretat tema din E.T. Toată această punere în scenă pregătea de fapt decernarea Oscarului pentru cea mai bună muzică filmului „The Social Network”.
În scenă a intrat apoi Celine Dion, care a interpretat piesa „Smile”, un omagiu adus dispăruţilor din 2010. A fost un moment emoţionant, poate singurul din toată seara, comentează news-de-stars.com.
Academy Awards a decernat patru premii Oscar filmului „Discursul unui rege”. Steven Spielberg a înmânat premiul pentru cel mai bun film.
Cea mai bună actriţă a fost în 2011 Nathalie Portman, pentru rolul din „Black Swan”. Ea a urcat pe scenă şi i-a mulţumit îndeosebi soţului, pe care l-a cunoscut cu ocazia filmărilor, „dragostea vieţii ei, şi apoi lui Luc Besson”, care a distribuit-o prima oară, în „Leon”.
Ceremonia, care se anunţa serata anului, s-a dovedit a fi lentă, fără ritm şi fără surprize, încheie news-de-stars.com.

"The King's Speech" - patru statuete

Filmul „The King's Speech” a fost încoronat regele Oscarurilor în cadrul unei ceremonii ce s-a derulat cu precizia unei veritabile încoronări, marele favorit dinaintea galei obţinând patru statuete, informează Associated Press. Colin Firth, în rolul regelui bâlbâit George al VI-lea al Marii Britanii, a obţinut Oscarul la categoria rezervată celui mai bun actor, Tom Hooper l-a câştigat pe cel oferit celui mai bun regizor, iar scenaristul David Seidler a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original.
Lansat de la sfârşitul lunii noiembrie în peste 30 de ţări, acest film a obţinut încasări de peste 210 milioane de dolari, dintre care 106 milioane de dolari doar în boxoffice-ul nord-american.
În presa din Albion care prefigura Oscarurile se vorbea despre "cel mai important succes al cinematografiei independente" britanice, iar directorii de cinematografe povesteau că acest film a adus în săli oameni care nu au mai fost la un film de ani de zile şi care s-au lăsat seduşi de aceste pagini deschise larg în intimitatea familiei regale britanice.
Filmul care a avut un buget infim după standardele Hollywoodului, doar 8 milioane de lire sterline (9,5 milioane de euro), oferă toate ingredientele pentru o poveste de succes - un scenariu captivant, abundent în umor fin şi autoironie, o interpretare de zile mari a actorilor, un regizor cu o atenţie obsesivă pentru detalii şi nu în ultimul rând o atmosferă credibilă şi o cinematică densă în care spectatorul se poate pierde cu uşurinţă, uitând complet de cotidian.


Natalie Portman, Oscar pentru rolul din Black Swan”

Natalie Portman a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru portretul uneori terifiant pe care-l face unei balerine obsedate de perfecţiune în filmul „Black Swan”. Acesta este primul premiu Oscar din cariera lui Natalie Portman, care a mai primit o nominalizare pentru rol secundar cu filmul „Closer” în 2004. Actriţa în vârstă de 29 de ani, care a slăbit 9 kilograme în periada în care s-a pregătit pentru rolul lebedei negre, este şi însărcinată alături de Benjamin Millepied, coregraful din „Black Swan”, cu care este şi logodită. Cei doi s-au cunoscut pe platourile de filmare ale acestei producţii regizate de Darren Aronofsky. Benjamin Millepied a ajutat-o pe Natalie să urce treptele spre scena de la Kodak Theatre, pentru a accepta premiul, iar în discursul său, actriţa i-a mulţumit "pentru că mi-a oferit cel mai important rol din viaţa mea", acela de mamă.
La această categorie Natalie Portman era considerată marea favorită, mai ales după ce a câştigat întrecerea cu principala rivală, Annette Bening la premiile Sindicatului Actorilor.
Annette Bening, 52 de ani, nu a reuşit nici de această dată să câştige Oscarul, după cea de-a patra nominalizare din carieră, de trei ori pentru rol principal şi o dată pentru rol secundar. La această categorie au mai fost nominalizate Nicole Kidman („Rabbit Hole”), Michelle Williams („Blue Valentine”) şi Jennifer Lawrence („Winter's Bone”).

Christian Bale şi Melissa Leo, cei mai buni actori în roluri secundare

Christian Bale şi Melissa Leo au câştigat premiile Oscar la categoriile rezervate celor mai buni actori în roluri secundare cu filmul "The Fighter". Actorul de origine galeză în vârstă de 37 de ani a dominat şi diferitele premii care au deschis drumul spre Oscar, iar conform experţilor era favorit în faţa lui Geoffrey Rush din „The King's Speech”. Aceasta este prima nominalizare şi prima victorie la Oscar a lui Christian Bale care a trebuit să slăbească 13,5 kg pentru a intra în rolul lui Dicky Eklund, un fost campion regional de box care îşi iroseşte cariera sportivă din cauza cocainei. Bale este cel de-al treilea actor galez care câştigă un Oscar după Ray Milland şi Anthony Hopkins.
Actriţa americană Melissa Leo a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar cu producţia „The Fighter”. Melissa Leo joacă rolul unei ambiţioase mame cu doi fii care practică boxul, roluri interpretate de Mark Wahlberg şi Christian Bale. Premiul la această categorie a fost oferit de legendarul actor Kirk Douglas, în vârstă de 94 de ani.

Lista completă a laureaţilor celei de-a 83-a ediţii a premiilor Oscar

Cel mai bun film: „The King's Speech”
Cel mai bun actor: Colin Firth, „The King's Speech”
Cea mai bună actriţă: Natalie Portman, „Black Swan”
Cel mai bun actor într-un rol secundar: Christian Bale, „The Fighter”
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Melissa Leo, „The Fighter”
Regie: Tom Hooper, „The King's Speech”
Film străin: „In a Better World”, Danemarca
Scenariu adaptare: Aaron Sorkin, „The Social Network”
Scenariu original: David Seidler, „The King's Speech”
Film de animaţie: „Toy Story 3”
Regie artistică: „Alice in Wonderland”
Cinematografie: „Inception”
Mixare sunet: „Inception”
Montaj sunet: „Inception”
Coloană sonoră: „The Social Network”, Trent Reznor şi Atticus Ross
Melodie originală: „We Belong Together” din „Toy Story 3”, Randy Newman
Costume: „Alice in Wonderland”
Film documentar: „Inside Job”
Documentar scurtmetraj: „Strangers No More”
Montaj: „The Social Network”
Machiaj: „The Wolfman”
Animaţie scurtmetraj: „The Lost Thing”
Scurtmetraj: „God of Love”
Efecte speciale: „Inception”
Istoricul de film Kevin Brownlow, regizorul Francis Ford Coppola, regizorul Jean-Luc Godard şi actorul Eli Wallach au primit câte un Oscar onorific pentru întreaga activitate.

Articole înrudite