07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Protejarea moștenirii culturale din Sud-Estul Europei va fi centrată în Bulgaria
Protejarea moștenirii culturale din Sud-Estul Europei va fi centrată în Bulgaria

Bulgaria va deveni un centru regional pentru păstrarea moștenirii culturale a Europei de Sud-Est, conform unui anunț făcut de Institutul Național al Patrimoniului Cultural Imobil (NIICH). În septembrie, va fi înființat un grup de lucru pentru a lansa procesul de integrare în domeniul patrimoniului cultural imobil în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania și Turcia.
Centrul este inițiat de institutele culturale și ambasadele franceze de la Sofia și București, NIICH și de Ecole de Chaillot, specializată în restaurări, filială a Cite de l'architecture & du patrimoine din Paris. Va fi o platformă comună în care statele vor putea colabora pentru conservarea patrimoniului cultural imobil, precum și pentru asigurarea de fonduri UE pentru proiecte comune.
Comentând această decizie, Directorul NIICH Peter Petrov a precizat că atitudinea față de patrimoniul imobil s-a schimbat în ultimul secol, trecând de la conceptul de proprietate al cetățenilor din fiecare țară la cel de valori istorice globale ce trebuie păstrate, prezentate și adaptate la lumea modernă și apoi predate generațiilor viitoare.
Stațiunile de pe litoral din secolul XX și schimburile culturale de-a lungul Dunării sunt primele aspecte ale cooperării regionale ce sunt deja discutate de experți din Bulgaria, România și Franța. Moștenirea arhitecturală a secolului XX s-a aflat de asemenea în centrul atenției pe perioada președinției franceze a Consiliului UE.
Un caz concret este cel al stațiunilor din perioada socialistă din Sud-Estul Europei, care au atras deopotrivă turiști dar și cercetători interesați de viața și mediul de dinainte de căderea Zidului Berlinului. Așa cum sunt, ele fac parte din istoria europeană a stațiunilor de pe litoral, susțin experții.
În plus, Dunărea leagă zece țări și reprezintă mult mai mult decât un simplu coridor pentru transport. Fluviul este calea unui dialog cultural între orașele de pe malurile sale, pe care le schimbă cu timpul.
NIICH și Cite de l'architecture & du patrimoine au un parteneriat de lungă durată, organizând cursuri de specializare pentru arhitecți prin intermediul Ecole de Chaillot timp de peste 20 de ani. Arhitecții din țările care participă la această inițiativă se vor alătura și ei. (sursa Agerpres)


Articole înrudite