26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea din universul cunoscut
Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea din universul cunoscut

Steaua S4716 este, potrivit cercetătorilor, cea mai rapidă stea din universul cunoscut și orbitează gaura neagră Sagittarius A cu o viteză de 8.000 de kilometri pe secundă, informează The Independent în ediția online.
Steaua, denumită S4716, se deplasează în jurul găurii negre Sagittarius A din centrul Căii Lactee, de pe o orbită aflată la distanța de 100 de unități astronomice (UA) - 1 UA este distanța dintre Pământ și Soare; aproximativ 150 de milioane de kilometri. Sagittarius A se află la aproximativ 26.000 de ani lumină de Soare.
Steaua face parte dintr-un roi S de peste 100 de stele - cunoscut pentru maniera extrem de rapidă în care se mișcă.
După ce au observat S4716 timp de aproape 20 de ani, oamenii de știință au stabilit că steaua se deplasează în jurul găurii negre supermasive, cu un diametru de 23,5 milioane de kilometri, în doar patru ani, la o viteză de 8.000 de kilometri pe secundă.
''Ca o stea să fie pe o orbită stabilă atât de aproape și de rapidă în vecinătatea unei găuri negre supermasive a fost complet neașteptat și marchează limita până unde pot fi făcute observații cu telescoape tradiționale'', a spus Florian Peissker, autor principal al noului studiu.
Orbita cu rază scurtă a S4716 îi surprinde în continuare pe oamenii de știință. ''Stelele nu se pot forma cu ușurință în apropierea unei găuri negre. S4716 a trebuit să se deplaseze spre interior, apropiindu-se spre exemplu de alte stele și obiecte din clusterul S, ceea ce a determinat o micșorare semnificativă a orbitei sale'', a spus Michael Zajaèek, astrofizician în cadrul Universității Masaryk din Brno, Republica Cehă, care a contribuit la realizarea studiului.
Un număr total de cinci telescoape au fost necesare pentru a observa steaua, patru dintre acestea fiind combinate într-un singur telescop mai mare pentru a permite observații mai precise și mai detaliate.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal. (sursa Agerpres)


Articole înrudite