Pentru oameni, Pământul a fost o planetă perfectă pe care să evoluăm, dar alte formă de viaţă s-ar fi dezvoltat din orice altceva, nu doar într-un mediu bogat în apă şi oxigen. Totuşi, cercetătorii au pornit de la această premisă şi au căutat viaţă acolo unde ar fi apă. Acum, oameni de ştiinţă de la Universitatea Cornell publică un studiu care ne-ar putea fi de un mare ajutor în viitor. Ei au pornit de la ideea că apa nu e un element vital decât pentru noi, iar căutând viaţă doar unde e apă ne-ar reduce posibilităţile şi ar exclude lumile nehidratate. Astfel, gândind dincolo de tezele de până acum, echipa a fost creativă cu biologia şi a creat o celulă ipotetică aptă de supravieţuire într-un mediu lipsit de apă. Studiul lor a fost publicat în revista „Science Advances“, citat de VICE.
„Membrana dublă de lipide, care reprezintă baza vieţii pe Pământ, nu e viabilă în afara biologiei bazată pe apă lichidă. Acest lucru i-a făcut pe astronomii care caută condiţii potrivite pentru viaţă să caute exoplanete în interiorul zonei înguste în care există apă lichidă“, notează autorii studiului. „Totuşi, se pot crea membrane celulare care să funcţioneze la temperaturi mult mai joase decât cea la care apa e în stare lichidă?“ este întrebarea de la care au pornit.
Celula care ne poate ghida căutarea extratereştrilor
Astfel, cercetătorii s-au concentrat pe simularea unei celule care ar putea supravieţui pe Titan, luna planetei Saturn, singura din sistemul solar cu o atmosferă densă şi singura lume din afara Pământului care susţine lichid pe suprafaţa ei, dar sub forma metanului. Echipa s-a bucurat de suportul lui Paulette Clancy, specialistă în dinamică moleculară, şi inginerii chimişti James Stevenson şi Jonathan Lunine. Împreună, au creat o celulă pe care au denumit-o „azotozom“.
Această formă de viaţă ipotetică ar fi compusă din azot, carbon şi hidrogen şi ar avea aceeaşi flexibilitate şi durabilitate la temperaturi criogenice ca membranele noastre cu apă la temperatura camerei. Ideea de a gândi designul unei forme de viaţă pentru un anumit mediu e o inversare a mecanismelor evoluţioniste, în care mediul contribuie la dezvoltarea formelor de viaţă.