19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Top 5 experimente militare bizare: de la lilieci bombă la lansatoare portabile de bombe nucleare
Top 5 experimente militare bizare: de la lilieci bombă la lansatoare portabile de bombe nucleare
5. Liliecii-bombă
Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Forţele Aeriene din SUA căutau o metodă eficientă pentru a incendia oraşele japoneze. Aşa că un dentist a intrat în legătură cu Casa Albă şi a propus ataşarea unor dispozitive incendiare minuscule în cârca unor lilieci, care ar fi urmat să fie eliberaţi din avioane deasupra unor regiuni nipone. Potrivit planului, milioane de astfel de lilieci-bombă urmau să se adăpostească în acoperişurile hambarelor şi fabricile din Japonia, pentru ca mai apoi militarii să detoneze explozibilii şi să incendieze clădirile. Testele au scăpat însă de sub control, iar câţiva lilieci au incendiat în cele din urmă baza aeriană Carlsbad din New Mexico, unde se desfăşurau experimentele.

4. Aria 51 din Alaska
Fizicienii din Forţele Aeriene ale SUA au construit în Alaska o reţea imensă de antene, care trimit unde radio extreme de puternice în atmosfera superioară a Terrei, rezultatul fiind crearea, pe cale artificială, a aurorelor boreale. Instalaţia este cunoscută cu numele de HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) şi are misiunea de a îi face pe cercetători să pătrundă misterle ionosferei. Pasionaţii teoriilor conspiraţioniste afirmă însă că este vorba de fapt de o maşinărie prin care americanii controlează fenomenele meteorologice.

3. Lansatoarele portabile de rachete nucleare
În ciuda riscurilor implicate de contaminarea cu radiaţii, armata SUA a creat la începutul anilor ’60 peste 2.000 de lansatoare portabile de rachete nucleare, care aveau o rază de acţiune de numai patru kilometric. Primul şi singurul test al lansatoarelor a avut loc în 1962, în deşertul Nevada, explozia atomică de atunci fiind ultima declanşată de Statele Unite la suprafaţa pământului.

2. Paraşutism extrem
În anul 1960, colonelul American Joseph Kittinger a înregistrat recordul mondial pentru săritura cu paraşuta de la cea mai mare înălţime, neînvins până în ziua de azi. Îmbrăcat într-un costum presurizat, el s-a înălţat într-o nacelă la peste 31.000 de metri deasupra Terrei, după care s-a aruncat în gol, fiind aproape de a atinge viteza sunetului în timpul căderii.

1. Delfinii ucigaşi
La începutul anilor ’90, un ofiţer rus a susţinut că a reuşit să antreneze câţiva delfini pentru a ataca vasele inamice. El a învăţat mamiferele să distingă diferitele tipuri de vase, astfel că, în teorie, delfinii care purtau explozibili urmau să le atace doar pe cele ale inamicului, nu şi pe cele ruseşti. Câţiva ani mai târziu, militarul rus nu şi-a mai permis să aibă grijă de delfinii ucigaşi, astfel că i-a vândut Iranului. După tranzacţie nu s-a mai aflat nimic de soarta lor.


Articole înrudite