Circa 15 % dintre locuitorii planetei cred că sfârşitul lumii va surveni în timpul vieţii lor, iar 10% cred în interpretarea calendarului mayaş potrivit căreia acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în anul 2012, relevă datele unui sondaj realizat în 21 de state de institutul Ipsos Global Public Affairs şi preluat de Reuters.
Calendarul mayaş se întinde pe durata a 5.125 de ani şi se termină pe data de 21 decembrie 2012, ceea ce a stârnit numeroase interpretări, unele dintre ele acreditând ideea că la această dată se va produce apocalipsa.
„Indiferent că sfârşitul ar veni prin voia lui Dumnezeu, în urma unui dezastru natural, a unui eveniment politic, sau din orice alt motiv, unul din şapte locuitori ai planetei crede că sfârşitul lumii se apropie”, afirmă Keren Gottfried, director de cercetare la institutul care a realizat sondajul. „Acest lucru se datorează probabil atenţiei pe care mass-media o acordă interpretării profeţiei mayaşe potrivit căreia sfârşitul lumii va veni în anul 2012 din calendarul nostru”, adaugă cercetătorul, care precizează că unii experţi în civilizaţia mayaşă contestă această interpretare.
Procentul celor care cred că vor vedea apocalipsa variază semnificativ în funcţie de ţara din care provin cei intervievaţi. Astfel, numai 6% dintre francezi, 7% dintre belgieni şi 8% dintre englezi cred că vor asista la sfârşitul lumii în cursul vieţii lor, procent care urcă la 22% în cazul turcilor şi americanilor, şi este doar puţin mai mic în cazul sud-africanilor şi argentinienilor.
Cei mai numeroşi din rândul celor 10% care cred în interpretarea calendarului mayaş că anul acesta vom asista la sfârşitul lumii se regăsesc în Rusia şi Polonia, iar cei care cred cel mai puţin în această profeţie sunt englezii.
Sondajul mai relevă că persoanele cu un nivel de educaţie mai redus, cele cu venituri modeste şi cele cu vârsta sub 35 de ani sunt mai înclinate să creadă că vor vedea apocalipsa în timpul vieţii lor sau în anul 2012, ori se tem de această posibilitate. „Probabil că cei cu vârste mai înaintate consideră că au trăit destul, astfel că nu se mai tem foarte mult de ceea ce s-ar mai putea întâmpla cu viitorul lor”, încearcă Gottfried să explice aceste date.
Cele 16.262 de persoane chestionate în sondaj au fost selectate din China, Turcia, Rusia, Mexic, Coreea de Sud, Japonia, SUA, Argentina, Ungaria, Polonia, Suedia, Franţa, Spania, Belgia, Canada, Australia, Italia, Africa de Sud, Marea Britanie, Indonezia şi Germania.