08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„A-i spune unui judecător cum să aplice legea este de nepermis”
„A-i spune unui judecător cum să aplice legea este de nepermis”
Preşedintele Asociaţie Magistraţilor din România (AMR), judecătorul Mona Pivniceru, a declarat, vineri, la Craiova, că, în opinia sa, menţiunea Comisiei Europene din ultimul raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) potrivit căreia judecătorii nu aplică pedepse disuasive, reprezintă o injoncţiune de nepermis a unui for politic în actul de justiţie.
„Există în raportul comisiei o prevedere care spune că judecătorii nu aplică pedepse disuasive, adică mari, grozave, aspre. Am întrebat Comisia despre această aserţiune băgată în toate rapoartele din 2007 până acuma. A-i spune unui judecător de către un for politic european, că, până la urmă, asta este, cum să aplice legea într-un caz dat mi se pare o injoncţiune de nepermis în actul de justiţie. Nu-i poţi răpi judecătorului, indiferent de cauza pe care o judecă, libertatea pe care i-o dă legea să dea satisfacţie tuturor circumstanţelor legale în individualizarea unei pedepse. Prin jocul acestor circumstanţe pot exista şi situaţii în care pedeapsa nu este disuasivă. Dar de ce nu face statul o reglementare care să dea caracter disuasiv acestora?”, a declarat Pivniceru în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit preşedintelui AMR, practic, prin această prevedere se obligă judecătorul să dea o pedeapsă aspră la o infracţiune, lăsându-i posibilitatea legală de a aplica textele, dar determinându-l să nu le aplice.
„'Politica mea naţională în materie criminală sau de mare corupţie este foarte aspră. Asta este o declaraţie de principiu. Dacă vrei s-o faci lege, atunci spune că ridici limitele de pedeapsă, astfel încât judecătorul să se ducă cât mai sus, dar nici să nu coboare mai jos, îi îndepărtezi circumstanţele de la aplicare, mai pui nişte condiţii şi atunci ai configurat un cadru penal aspru cu pedepse disuasive. În noile coduri pedepsele sunt mai mici şi atunci avem o contradicţie în termen: vrei o sancţiune foarte-foarte aspră, dar în aceste condiţii legislativul le lasă foarte mici (sancţiunile - n.r.)”, a mai afirmat Mona Pivniceru.

Articole înrudite