04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Am cerut Uniunii Europene măsuri pentru ca laptele şi carnea din alte ţări să nu mai invadeze România”
„Am cerut Uniunii Europene măsuri pentru ca laptele şi carnea din alte ţări să nu mai invadeze România”

România a solicitat autorităţilor de la Bruxelles stoparea supraproducţiei de lapte şi carne de porc din anumite ţări europene, pentru ca astfel de produse să nu mai invadeze piaţa românească, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la o conferinţă pe tema dezvoltării agriculturii rurale.
"Luni, la Consiliul de Miniştri a fost un subiect extrem de dezbătut în UE, este vorba de piaţa laptelui şi piaţa cărnii de porc, care sunt în mare criză, pe fondul reducerii consumului din China, pe fondul embargourilor impuse pentru Federaţia Rusă, pe fondul renunţării la cotele de lapte. Chiar în sectorul cărnii de porc există ferme care au solicitat suspendarea contractelor pentru bunăstarea animală, pentru a nu mai popula şi înregistra pierderi. Am solicitat Comisiei Europene să se ia măsuri hotărâte pentru a stopa la origine aceste supraproducţii. Să nu uităm că România este asaltată de laptele din Ungaria şi Polonia şi de carnea de porc din alte state europene, iar producătorii locali, cei români, intră în faliment. Nu este scopul politicii agricole comune să producem într-un singur stat, cel mai performant, e clar", a susţinut Irimescu.
Potrivit acestuia, toate statele membre au fost de acord cu propunerea României.
"Este normal să ridicăm problema la Bruxelles. Acest lucru va permite producătorilor europeni să-şi păstreze producţia acolo şi să nu invadeze piaţa din România, să ne pună în dificultate producătorii noştri. Toate statele membre au fost de acord cu o astfel de abordare", a mai spus el.
România a solicitat la Bruxelles recunoaşterea situaţiei excepţionale de pe piaţa cărnii de porc unde o serie de astfel de exploataţii nu au cereri de livrare şi se află, astfel, în imposibilitatea de a-şi respecta angajamentele privind criteriile de bunăstare, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale remis, marţi, AGERPRES.
În context, România a solicitat ca acestor exploataţii să li se poată oferi posibilitatea de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecinţe financiare.
"România a semnalat situaţia deosebită în care se găsesc exploataţiile de porcine care au încheiat în cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunăstare. Din cauza situaţiei extraordinare de pe piaţa cărnii de porc, o serie de astfel de exploataţii neavând cereri de livrare sunt în imposibilitatea de a-şi respecta angajamentele, fiind în pericol de faliment. Aceste exploataţii nu îşi pot permite popularea neavând desfacere, fapt ce conduce la întreruperea angajamentului cu consecinţe asupra finanţării deja primite. Astfel, România a solicitat ca situaţia excepţională de pe piaţa cărnii de porc să fie recunoscută şi să se poată oferi posibilitatea acestor exploataţii de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecinţe financiare", arată comunicatul citat.
În ceea ce priveşte sectorul laptelui, România a solicitat adoptarea pentru anul 2016 a unor măsuri similare ajutorului excepţional temporar acordat în 2015, în vederea acoperirii parţiale a pierderilor de venit, modificarea legislaţiei europene prin introducerea unui nou articol care să prevadă obligaţia primilor cumpărători de a achiziţiona un anumit procent de lapte materie primă produs la nivel local (măsură fără implicaţii bugetare la nivel UE), adoptarea unor măsuri specifice pentru zonele montane etc.


Articole înrudite