29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANAR: România a finalizat Planul de Management al Riscului la Inundaţii
ANAR: România a finalizat Planul de Management al Riscului la Inundaţii

România a definitivat Planul de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI), termenul de raportare către Comisia Europeană (CE) fiind 22 martie 2016, a anunţat, în cadrul unui simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), Nicolae Bărbieru.
Documentul, postat pe site-ul ANAR începând din 22 martie 2016, conţine 11 planuri de management al riscului la inundaţii pentru fiecare dintre cele 11 bazine hidrografice, inclusiv un Plan de Management al Riscului la Inundaţii pentru bazinul Dunării.
„Apa este un element pe care îl ştim cu toţii, indispensabil vieţii şi, în funcţie de calitatea acesteia, depinde calitatea vieţii. Dacă oamenii ar înţelege legătura dintre mediu şi vieţile lor, am avea grijă mai mult să protejăm natura. Administraţia Naţională Apele Române depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă. În acest context, elaborarea planurilor de management la nivelul bazinelor hidrografice reprezintă un scop important. Având în vedere toate acestea, devine evidentă identificarea unei strategii comune în domeniul apei. Administraţia Naţională Apele Române are grija şi responsabilitatea de a raporta la Comisia Europeană stadiul implementării Directivei 91 privind epurarea apelor urbane. În cadrul planurilor de management al bazinelor şi spaţiilor hidrografice au fost evaluate costurile unor investiţii de construire a staţiilor de epurare a apelor uzare la standarde europene. În vederea conformării la cerinţe, costurile de investiţii se ridică la 76 de milioane de euro în perioada 2016 — 2021. România a finalizat Planul de Management al Riscului la Inundaţii, iar termenul de raportare către Comisia Europeană s-a respectat, şi anume data de 22 martie 2016”, a spus Bărbieru.
Planul de Management al Riscului la Inundaţii constituie un document de planificare a măsurilor ce urmează să fie realizate în perioada 2016-2021, de către fiecare instituţie cu atribuţii în domeniu, pentru reducerea riscului la inundaţii la nivelul fiecărui bazin hidrografic.
Finalizarea de către România a primului Plan de Management al Riscului la Inundaţii constituie, practic, încheierea etapei a III-a de raportare şi, în acelaşi timp, realizarea obligaţiilor ce revin României din sarcinile asumate pentru implementarea prevederilor Directivei 2007/60/CE privind evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii, care a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform cerinţelor Directivei privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii, până la 22 decembrie 2015, tuturor statelor membre le revine obligaţia să elaboreze Planurile de Management al Riscului la Inundaţii, cu raportare la Comisia Europeană pe 22 martie 2016, pentru toate zonele identificate cu risc potenţial semnificativ la inundaţii.


Articole înrudite