29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile se pregătesc pentru Pesta Rumegătoarelor Mici
Autorităţile se pregătesc pentru Pesta Rumegătoarelor Mici

În contextul în care în Bulgaria se răspândeşte din ce în ce mai mult Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM), în perioada 1 - 2 noiembrie 2018 s-a desfăşurat, în judeţul Dolj, un exerciţiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorităţi în cazul apariţiei unei suspiciuni sau a unui focar de PRM în România.
Scopul acestui exerciţiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru intervenţia în focarele de PRM la nivel local, viteza de reacţie şi capacitatea structurilor din cadrul DSVSA judeţene şi a celor din cadrul celorlalte instituţii, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici. În cazul apariţiei bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.
Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.
În România, în acest moment, nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare, însă ca şi în cazul Pestei Porcine Africane care întâi a fost semnalată în Ucraina şi, în scurt timp, a trecut graniţele României şi a făcut ravagii.


Articole înrudite