02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Băsescu e optimist în legătură cu şansele României de aderare la Schengen în 2011
Băsescu e optimist în legătură cu şansele României de aderare la Schengen în 2011
Preşedintele român, Traian Băsescu, şi-a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor obţine aprobarea pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul acestui an, în pofida obiecţiilor Franţei şi Germaniei, care consideră necesare mai multe pregătiri. El s-a declarat optimist în legătură cu şansele de aderare la spaţiul Schengen în 2011, după adoptarea unui raport pozitiv privind stadiul de pregătire al Bulgariei, potrivit Financial Times. România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, cu perspectiva integrării în zona Schengen în 2011. "Vom vedea, până la sfârşitul anului, dacă acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toată lumea", a afirmat Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times în timpul unei vizite în Marea Britanie. "Sperăm că nu vor fi (stabilite) condiţii suplimentare", a afirmat el.
Diplomaţi europeni au avertizat însă că mai multe state mari condiţionează apartenenţa la spaţiul Schengen de reforme judiciare mai ample mai degrabă decât de simpla administrare a frontierelor. Mai multe ţări s-au plâns după aderarea la UE a României şi Bulgariei că acestea nu au făcut suficient în privinţa reformării sistemelor judiciare şi a combaterii corupţiei. " Va fi o chestiune de ani, mai degrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen ", a afirmat un diplomat european. "Încrederea în instituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări nu există acum", a adăugat el.
Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat că perspectivele României şi Bulgariei de intrare în zona de liberă circulaţie europeană se diminuează, pe măsură ce guvernele celorlalte state membre UE insistă asupra îmbunătăţirii sistemului judiciar şi impulsionarea luptei împotriva corupţiei. Această situaţie influenţează şi negocierile de aderare la UE a Croaţiei, mai multe state membre ezitând în principal deoarece consideră că România şi Bulgaria nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate în timpul negocierilor de aderare.
Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a afirmat că trebuie trase învăţăminte din lecţiile extinderilor anterioare. "O evaluare a situaţiei existente nu este suficientă. Trebuie să ne asigurăm că reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesită un sistem de monitorizare care să funcţioneze până la aderare. Vrem o poliţă de asigurare puternică", a spus el.

Articole înrudite