02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bulgaria, România şi Serbia vor crea un grup balcanic similar celui de la Vişegrad
Bulgaria, România şi Serbia vor crea un grup balcanic similar celui de la Vişegrad

Premierul Victor Ponta a propus ca Bulgaria, România şi Serbia să creeze un grup balcanic, la fel ca cel de la Vişegrad (Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia). Ideea a fost lansată vineri, în cadrul întâlnirii trilaterale a premierilor celor trei state, de la Ruse.
"Am găsit cel mai bun loc unde ne putem întâlni anul acesta la nivel de guvern. Este vorba de Craiova - oraşul care este la aceeaşi distanţă de Sofia, Belgrad şi Bucureşti. Am lansat invitaţia de a se întâlni şefii de guvern acolo şi de a crea oficial un grup care reprezintă interesele europene şi interesele celor trei state sub formă de colaborare. Astfel putem să arătăm că trei state vecine şi prietene pot să aibă o voce comună pentru stabilitate şi dezvoltare", a declarat Ponta, citat de Biroul de presă al Consiliului de Miniştri de la Sofia.
Premierul Serbiei, Ivica Dacic, a aprobat ideea, însă nu se arată care este poziţia lui Plamen Oreşarski. Nu este clar şi dacă există vreo idee ca în acest grup să fie atrase şi alte state balcanice. "Pentru Serbia, România şi Bulgaria sunt parteneri foarte importanţi, nu doar politici, ci şi economici. Schimbul de mărfuri pe care-l avem cu România şi Bulgaria se ridică în total de peste 1,5 miliarde de euro", a subliniat Dacic. În opinia sa, trebuie să se caute proiecte regionale comune precum Strategia Dunării, proiectul privitor la gazoductul South Stream, interconectarea reţelelelor de gaz Sofia - Nis, coridoarele 10 şi 7.
În cadrul întâlnirii, Oreşarski a menţionat că Bulgaria şi România sunt interesate ca toate statele din Balcanii de Vest, în particular şi Serbia, să adere cât mai curând la UE, pentru a putea chiar şi prin instrumentele Uniunii să se aprofundeze cooperarea.
Cei trei premieri au discutat pe scurt şi despre criza din Ucraina şi influenţa nefavorabilă a acesteia asupra întregii regiuni."Ne-am exprimat speranţa că print-un dialog mai complet între Kiev şi Moscova se va găsi mai repede o soluţie pentru această criză, astfel încât efectele negative să nu fie pe termen lung", a declarat Oreşarski presei.
În cadrul întâlnirii a fost adoptată o declaraţie care - conform afirmaţiilor premierului Bulgariei - vizează direcţiile de cooperare între cele trei state şi oferă un cadru bun pentru discuţiile care au avut loc, precum şi intenţiilor viitoare pentru o colaborare şi mai strânsă.
Premierul Victor Ponta a spus, după ce s-a terminat întâlnirea, că în primul rând e mare nevoie de proiecte comune, proiecte economice, proiecte de infrastructură, în domeniul energiei, în cel al transporturilor. "Avem nevoie de mai multe legături între noi. Resursele pentru această dezvoltare pot să vină prima dată din nişte relaţii economice mai strânse între cele trei state, iar eu ajut şi voi ajuta companiile româneşti care vor dori să investească în regiune - Bulgaria şi Serbia. În al doilea rând, prin atragerea de fonduri europene, în special cele prevăzute în Strategia Dunării. În al treilea rând, prin participarea noastră în comun în mari proiecte de investiţii în cadrul Forumului Economic şi al acordului economic între China şi statele din Europa Centrală şi de Est", a spus Ponta.
În cadrul şedinţei de lucru a celor două guverne a avut loc şi o întâlnire bilaterală între miniştrii apărării Anghel Naidenov şi Mircea Duşa. Aceştia au schiţat posibilităţile de folosire în comun a simulatoarelor forţelor aeriene militare şi forţelor maritime militare ale celor două state. Naidenov a declatat că Bulgaria şi România trebuie să caute mai multe posibilităţi pentru o cooperare intensă în cadrul iniţiativei NATO "Apărare inteligentă" şi a UE - "Unire şi împărtăşire de capacităţi", prin cooperare pe proiecte multinaţionale în domenii de interes comun. Cei doi miniştri vor semna un Memorandum de Înţelegere între Guvernul Bulgariei şi Guvernul României pentru asigurarea reciprocă a susţinerii ţării gazdă", care stabileşte condiţiile pentru alocarea unei susţineri reciproce în cadrul unor operaţiuni şi exerciţii pe teritoriul celor două state.


Articole înrudite