02 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Risc de apariţie a virusului pestei porcine africane în opt judeţe
Risc de apariţie a virusului pestei porcine africane în opt judeţe

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a luat toate măsurile pentru a preveni apariţia virusului pestei porcine africane pe teritoriul României, în momentul de faţă opt judeţe din nordul şi estul ţării prezentând o vulnerabilitate crescută de risc din cauza vecinătăţii cu Ucraina, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristian Duicu, director general în ANSVSA.
"În urma analizei de risc a rezultat că judeţele situate în nordul şi estul ţării prezintă o vulnerabilitate crescută din cauza vecinătăţii cu Ucraina, deşi în această ţară nu există niciun focar de pestă porcină africană. Este vorba de judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea. Măsurile au fost luate în toată ţara, în urma apariţiei unui focar în Polonia în urmă cu două săptămâni", a spus Duicu.
România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, deşi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit faţă de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.
Specialiştii Autorităţii afirmă că transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploataţii contaminate, cât şi prin porcii mistreţi. Mai există şi un alt vector de transmitere, o căpuşă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României.
"Riscul cel mai ridicat îl reprezintă mistreţii, iar cheia de reducerea pagubelor la minim, în caz de apariţie este detecţia foarte timpurie şi măsurile aplicate rapid şi eficace. Ne interesează să conştientizăm populaţia ca să raporteze absolut toate mortalităţile în principal care se observă la porci şi mistreţi. Deşi sezonul de vânătoare s-a terminat vrem să îi avertizăm pe vânători că în cazul în care virusul intră în populaţia de mistreţi, pericolul este să rămână fără vânat", a adăugat specialistul ANSVSA.
În momentul de faţă au fost diagnosticate şi notificate focare de pestă porcină africană în Lituania, Polonia şi în Rusia, dar există un risc crescut pe Ucraina din cauza evoluţiilor politice din acea zonă.
Potrivit directorul general din ANSVSA, Autoritatea a aprobat în acest sens un plan de acţiune care constă în desemnarea a trei echipe de specialişti care au întocmit toate materialele pentru instruirea şi informarea populaţiei, dar şi a celor care administrează fondurile de vânătoare asupra pericolului acestei boli în rândul animalelor.
"În următoarele trei săptămâni, până la sfârşitul lunii martie, aceste echipe se vor deplasa în judeţele de risc unde vor avea un program foarte clar de instruire şi informare a medicilor veterinari din cadrul direcţiilor judeţene, a medicilor concesionari, dar şi a responsabililor fondurilor de vânătoare. Vor face verificări în teren pentru a vedea cum s-au pregătit medicii veterinari, dar şi deplasări în teritoriu la fondurile de vânătoare situate efectiv pe graniţele judeţelor cu Ucraina", a explicat Duicu.
Acesta a precizat că împreună cu Ministerul de Interne s-a decis dezinfecţia camioanelor care transportă animale sau produse de origine animală în judeţe cu risc, dar şi pentru confiscarea produselor alimentare de origine animală din bagajele de mână ale persoanelor care trec frontiera.
"Am făcut adrese către Ministerul de Interne prin care le solicităm să verifice toate persoanele care trec frontiera din Ucraina în România şi să confişte toate produsele alimentare din bagajele de mână pentru că un vector de transmitere este carnea şi produsele din carne provenite de la porcii domestici posibil afectaţi. De asemenea, am solicitat ca toate camioanele de transport animale sau produse de origine animală care vin din Ucraina în România să fie dirijate prin punctele de trecere a frontierei, unde există patru PIF-uri, iar reprezentanţii Direcţiilor Veterinare să verifice documentele şi dezinfecţia lor", a adăugat directorul general al instituţiei.
În opinia acestuia, măsura Ungariei de a dezinfecta toate vehiculele la graniţa cu Ucraina este puţin exagerată pentru că UE nu a luat această măsură pentru toate autovehiculele.


Articole înrudite