20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comisia Europeană a cerut României un calendar de dereglementare a preţului gazelor pe 18 luni
Comisia Europeană a cerut României un calendar de dereglementare a preţului gazelor pe 18 luni

Comisia Europeană a cerut autorităţilor române un calendar de dereglementare a preţului gazelor de producţie internă, pentru a renunţa la procedura de infringement împotriva României, au afirmat reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o întâlnire cu presa, informează Agerpres.
În urma adoptării OUG 114/ 2018, Executivul european a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că producătorii de gaze trebuie să aloce cu prioritate gazele către consumul casnic.
În iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar România are termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie, iar România riscă să plătească amenzi începând cu data de 27 septembrie.
"OUG 114 şi OUG 19/ 2019, care o modifică, ar trebui discutate împreună în Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeană ne-a sugerat să elaborăm un calendar de dereglementare a preţurilor pe 18 luni. Eu sper că acest calendar să fie cuprins în legile care vor ieşi din Parlament în urma modificării OUG 114 şi OUG 19", a declarat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.
Potrivit acestuia, în paralel, va trebui elaborată o metodologie de protecţie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare şi finanţare.
Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a votat recent respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preţurile reglementate la energie şi gaze.
OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor din aceste zile, însă Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor a amânat întocmirea unui raport, astfel că dezbaterile vor continua în sesiunea ordinară.
OUG 114/2018 a plafonat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale, iar OUG 19/2019 a modificat această prevedere, lăsând la preţ plafonat doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici.


Articole înrudite