12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani, sub media europeană
Consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani, sub media europeană

Consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani, în România, este situat sub media europeană, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale Antidrog.
''Potrivit rezultatelor ultimului studiu ESPAD (...), în România, consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani este situat sub media europeană. Astfel, în ceea ce priveşte prevalenţa de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit, România ocupă locul 24 din cele 37 de ţări europene care au participat la studiul ESPAD 2015. Astfel, dacă în 2011 se înregistra o creştere cu 100% a acestui tip de consum (de la 5% în 2007, la 10% în 2011), în 2015 se observă o creştere de doar 9% (de la 10% în 2011, la 10,9% în 2015), rata de creştere a acestui tip de prevalenţă diminuându-se considerabil'', precizează ANA în comunicatul citat.
Reacţia Agenţiei Naţionale Antidrog vine după ce preşedintele executiv al CIADO, Gigel Lazăr, a susţinut că în cel mult 10 licee din Bucureşti nu se consumă droguri. De asemenea, a mai spus el, în ultimii şase ani s-a dublat numărul adolescenţilor de 16 ani care consumă droguri — 10% din total, faţă de 5% câţi erau în 2010.
ANA arată că, deşi CIADO a utilizat date oficiale, conform rezultatelor studiului ESPAD 2015, respectiv: 8,1% — prevalenţa consumului de-a lungul vieţii, 6,1% — prevalenţa consumului în ultimele 12 luni şi 2,9% — prevalenţa consumului în ultimele 30 zile, ''acestea sunt rupte de contextul ştiinţific în care au fost publicate'' ''şi prezentate într-o manieră distorsionată'', fiind amestecate cu date furnizate de ''voluntarii CIADO''.
''ANA este singura instituţie care efectuează studii în domeniul specific de activitate, conform normelor europene, sub avizarea Consiliului ştiinţific, format din personalităţi marcante din domeniul ştiinţific sau academic. (...) Aceste studii se aplică conform unei metodologii standard, din 4 în 4 ani, pe eşantioane reprezentative la nivel naţional, constituite din elevii care împlinesc 16 ani în anul realizării studiului. Potrivit metodologiei europene şi eticii cercetării ştiinţifice în general, este păstrată confidenţialitatea datelor şi anonimitatea participanţilor la un astfel de studiu, iar selecţia şcolilor se face în mod aleatoriu'', se mai arată în comunicat.
În context, ANA susţine că, faţă de creşterile consumului de canabis în rândul elevilor, observate în studiile anterioare de acelaşi tip, în 2015 se remarcă un ritm de dinamică mai mic pentru toate perioadele de referinţă.
''Comparativ cu valorile mediilor europene, se observă valori de două ori mai mici pentru România, după cum urmează: prevalenţa de-a lungul vieţii a consumului de canabis în rândul elevilor de 16 ani din România este de 2 ori mai mică (8,1% faţă de 16,5%); prevalenţa consumului de canabis în ultimul an este de 6,1%, fiind, de asemenea, de 2 ori mai mică faţă de media europeană în valoare de 13,1%; prevalenţa consumului de canabis în ultimele 30 zile este de 2,9%, faţă de media europeană în valoare de 6,8%, ceea ce înseamnă că elevii europeni consumă, în medie, de 2 ori mai mult canabis comparativ cu elevii din România'', detaliază ANA.
Agenţia precizează că activităţile de combatere a traficului de droguri şi de prevenire a consumului se întrepătrund, motiv pentru care şi în documentele de politici publice ele sunt luate în considerare în mod egal.


Articole înrudite