03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Continuarea programelor convenite cu FMI şi UE va ajuta Guvernul de la Bucureşti să menţină stabilitatea macroeconomică, chiar dacă există în continuare riscuri de pe urma nivelului ridicat al arieratelor, a anunţat marţi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în raportul „Transition Report 2011”.
Potrivit BERD, după o recesiune de 1,3% în 2010, economia românească a revenit pe creştere în 2011 când, potrivit instituţiei, va înregistra un avans de 1,5%. Această revenire pe creştere a fost ajutată de politicile maroeconomice prudente şi cooperarea cu succes cu FMI şi UE. Cu toate acestea BERD estimează că pe termen scurt ritmurile de creştere înregistrate de România, este posibil, să rămână reduse.
Pentru 2012, BERD recomandă României să adopte noi reforme fiscale, printre care se numără eliminarea arieratelor în sectorul public, şi noi reforme în sistemul de pensii şi sănătate.
De asemenea, BERD consideră că ar trebui făcute progrese pentru atragerea de finanţare privată în sectorul drumurilor, unde este nevoie de investiţii majore, fie prin concesionare fie prin parteneriate public-privat.
În sectorul energetic, BERD consideră că până la finele anului ar trebui eliminate incertitudinile cu privire la înfiinţarea celor doi campioni naţionali. Tot până la finele anului ar trebui clarificate planurile Guvernului privitoare la noi privatizări ale companiilor din sectorul energetic, în ideea de a oferi oportunităţi penru atragerea de noi investiţii în acest sector.
Elaborat pe baza unui sondaj în rândul a 39.000 de persoane, „Transition Report 2011” susţine că actuala criză financiară globală a condus la scăderea semnificativă a sprijinului populaţiei pentru principiile democraţiei şi pieţei libere în cele 29 de state din Europa Centrală şi Asia Centrală sprijinite de BERD.
Înfiinţată în 1991, BERD se află în proprietatea a 61 de state şi a două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). Banca a investit în 2010 o sumă record de nouă miliarde de euro, faţă de 7,8 miliarde în 2009, şi anticipează să realizeze un profit de un miliard de euro. BERD intenţionează ca, în 2011, să menţină un nivel al investiţiilor de 8-9 miliarde de euro.


Articole înrudite