20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu ce venituri rămân bugetarii, în urma reducerilor salariale
Cu ce venituri rămân bugetarii, în urma reducerilor salariale
Militarii câştigă în momentul de faţă în medie 2.000 de lei lunar. Vor rămâne cu 1.500 de lei după ce legile austerităţii vor intra în vigoare. De aceste reduceri vor scăpa însă militarii din Irak şi Afganistan.
Venitul mediu al unui profesor este de 1.200 de lei. Vor pierde 300 de lei conform noilor calcule. Învăţătorii vor merge acasă cu doar 675 de lei.
Venitul mediu al unui poliţist va fi de 1.262 de lei, după ce lefurile lor vor fi reduse cu 25%. Va pierde astfel, 420 de lei lunar.
Medicii câştigă în momentul de faţă 1.400 de lei, dar vor avea mai puţin decât un funcţionar public, adică 1.050 de lei. Funcţionarii publici vor pierde şi ei din venituri, în medie 525 de lei.
Procurorii rămân cu 2.625 de lei şi pierd lunar 875 de lei. Judecătorii sunt exact în aceeaşi situaţie.
Veniturile diplomaţilor scad de la 8.000 de lei lunar la 6.000. Cercetătorii rămân cu 1.500 de lei pe lună. Muzicienii şi actorii vor câştiga în medie 1.050 de lei pe lună, iar preoţii vor rămâne cu 750 de lei.
Pensionarii câştigau până acum în medie 678 de lei. După tăierile de 15 la sută vor rămâne cu un venit mediu de 576 de lei. Şomerii vor pierde şi ei 68 de lei din indemnizaţie şi vor primi, din momentul în care legea intră în vigoare, 382 de lei lunar.
Un consilier juridic din cadrul unei primării, cu o vechime de 20 de ani are, de trei ani, un salariu de 900 de lei. "Lucrul care mă îngrijorează în momentul de faţă este această reducere, cu care o să ajung la mai puţin de vreo 700 de lei. Nici nu ştiu la ce mai pot să renunţ", a spus angajatul statului.

Reducerile salariale nu vor intra în vigoare de la 1 iunie

Pentru ca aceste reduceri salariale să intre în vigoare de la 1 iunie, aşa cum au anunţat guvernanţii iniţial, Executivul ar fi trebuit să îşi asume în urmă cu câteva zile  răspăunderea pe cele două legi de austeritate. Dar Guvernul abia a adoptat luni forma finală a celor două proiecte.
Executivul a admis patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor, a anunţat primul-ministru Emil Boc. Astfel, pensia socială minimă nu scade sub 350 lei, iar reducerile de salarii şi pensii se vor aplica de la data intrării în vigoare a actelor legislative.
Emil Boc a mai anunţat că salariile angajaţiilor cabinetelor parlamentare, plătite din sumele forfetare ale parlamentarilor, se reduc cu 25%. De asemenea şi veniturile membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale care intră vor intra sub incidenţa legii pentru reducerea cu 25% "pentru egalitate de tratament". Aceeaşi măsură se va aplica şi membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă dar  şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Guvernul şi-a asumat luni răspunderea asupra celor două legi de austeritate

Cabinetul Boc şi-a asumat luni răspunderea asupra "Legilor austerităţii" privind reducerea pensiilor şi salariilor. Premierul a amintit că diminuările  care vor fi făcute sunt necesare pentru a ne încadra în ţinta de deficit agreată cu reprezentaţii Fondului Monetar Internaţional şi pentru a putea menţine  acordul de finanţare externă.  "Ieşirea din acordul cu FMI şi Comisia Europeană ar conduce România în incapacitate de plată. Sunt nevoit să cer Parlamentului un vot de încredere", a avertizat Emil Boc în discursul său.

PSD a depus moţiunea de cenzură "Opriţi genocidul social!"

Opoziţia nu susţine însă măsurile de austeritate luate de actualul Executiv şi a depus o moţiune de cenzură. Viceliderul deputaţilor PSD, Aura Vasile, a anunţat luni, în plenul reunit al celor două Camere, după ce premierul Emil Boc a anunţat angajarea răspunderii pe prima lege de austeritate, depunerea moţiunii de cenzură a social-democraţilor, semnată de 120 de deputaţi şi senatori ai PSD+PC. "Cred că ceea ce domnul premier Boc a prezentat în faţa celor două Camere reunite, ar fi trebuit să-şi asume răspunderea în faţa celor care în acest moment sunt în parcul Izvor şi în jurul Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care vreau să vă anunţ că, în conformitate cu art. 113 din Constituţie şi a art. 78 din Regulamentul şedinţelor comune, înaintăm moţiunea de cenzură intitulată Opriţi genocidul social!, iniţiată de 120 de deputaţi şi senatori ai PSD+PC, din Camera Deputaţilor şi Senat", a spus Vasile. Viceliderul social-democraţilor a mai spus că moţiunea a fost înregistrată atât Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.
Potrivit Constituţiei,  moţiunea de cenzură va fi dezbătută după trei zile de la data când a fost prezentată în sedinţa comună a celor două Camere.

Bugetarii protestează toată săptămâna

Nici bugetarii, principalele victime ale acestor măsuri, nu sunt mulţumiţi de demersurile Guvernului, iar sindicaliştii nu renunţă la acţiunile de protest. Cele cinci confederaţii sindicale au decis să iasă în stradă începând de luni, când 500 de bugetari şi pensionari au protestat la Palatul Parlamentului. Mitingurile şi pichetările vor continua şi în zilele următoare, iar joi şi vineri protestele se mută mai mult în teritoriu. Va fi câte o pichetare la nivelul fiecărui judeţ la birourile parlamentare şi sediile partidelor parlamentare.
Cea mai agitată zi se anunţă a fi cea de marţi, 15 iunie, între orele 9,00 – 16,00, când se va forma un lanţ uman în jurul Parlamentului, la care sunt aşteptate cel puţin 4.000 de persoane.


Articole înrudite