25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Debitele râurilor şi ale Dunării vor creşte considerabil de mult
Debitele râurilor şi ale Dunării vor creşte considerabil de mult
Debitele râurilor din ţară se vor situa, în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, la valori cuprinse între 30% şi 80% din valorile multianuale lunare, în timp ce debitele Dunării vor fi peste media multianuală, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
În luna octombrie 2017, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, dar vor fi mai mici, respectiv între 30-50% din mediile multianuale lunare, pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Putna şi pe râurile din Dobrogea. Şi în luna noiembrie 2017, regimul hidrologic va avea valori similare cu luna precedentă, însă pe râurile din bazinul hidrografic Putna şi pe râurile din Dobrogea aceste valori vor fi mai mici, între 30% şi 50%.
"În decembrie 2017, regimul hidrologic se va situa sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 50-80%, mai mici (sub 50% din normalele lunare) pe râurile din Dobrogea. În cursul lunii decembrie 2017 este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării", se arată în prognoza INHGA.
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, prognoza debitelor medii şi extreme lunare la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) arată pentru luna octombrie un nivel situat între 3.300 şi 5.800 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de o medie multianuală de 3.850 mc/s, iar în noiembrie şi decembrie, între 3.500 — 6.000 mc/s, însă media multianuală a lunii noiembrie este de 4.650 mc/s şi de 5.200 mc/s în ultima lună a anului.

Articole înrudite