04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deţinem primul loc în UE la malpraxis în spital şi tortură în penitenciar
Deţinem primul loc în UE la malpraxis în spital şi tortură în penitenciar
Statul român este cel mai condamnat stat din UE la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru încălcarea dreptului la viaţă şi pentru tratamente inumane, degradante sau tortură. Numai în 2010 România a avut 29 de procese de acest gen la CEDO, iar sentinţele pronunţate vor costa bugetul de stat peste 200.000 de euro, conform datelor obţinute de GRADO (Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului).
De fapt, cele mai frecvente situaţii în care judecătorii CEDO condamnă România pentru încălcarea dreptului la viaţă sunt cazurile de malpraxis şi condiţiile improprii de tratament din spitale, în urma cărora pacienţii mor. În cazurile pierdute de statul român din pricina torturii sau tratamentelor inumane şi degradante este vorba despre decesurile sau rănirile din penitenciare şi aresturile Poliţiei, a explicat pentru romanialibera.ro Edit Gyenge, specialistă în relaţii publice a GRADO.
România ocupă acest nedorit loc fruntaş din două cauze care se suprapun, consideră Edit Gyenge: "Legislaţia nu este coerentă şi nu funcţionează corect. La acest lucru se adaugă lipsa de implicare a instituţiilor româneşti în rezolvarea acestor cazuri".
Coform datelor CEDO, în 2010 România s-a plasat pe locul 4 din 47 de state europene în ce priveşte astfel de speţe. Statul român a fost depăşit doar de Rusia, Turcia şi Ucraina, însă specialiştii GRADO remarcă faptul că populaţia acestor ţări este de câteva ori mai mare decât cea a României. Astfel, numărul cazurilor raportat la populaţie este mult mai mare în România, decât în Turcia sau Ucraina.
Între statele membre UE România nu are însă egal în ce priveşte condamnările pentru astfel de cazuri. Pe locul doi, la distanţă considerabilă, se află Bulgaria. Mai mult de jumătate dintre statele UE au la CEDO un singur astfel de proces sau nici unul în 2010. În comparaţie, România a avut 29 de cazuri.
Din 2008 până în prezent, CEDO a condamnat România pentru încălcarea dreptului la viaţă, tratamente inumane sau tortură în 50 de cauze şi a obligat-o la despăgubiri de peste 600.000 de euro.

55.000 euro pentru viaţa deţinutului omorât la Galaţi

Moartea suspectă de anul trecut a deţinutului Constantin Sandu, din Penitenciarul Galaţi, a fost un caz de care GRADO s-a ocupat îndeaproape şi care s-a lăsat cu arestări în sistemul penitenciar din România. Familia acestuia a cerut despăgubiri totale de 55.000 de euro.
Pe 1 iunie 2010, Constantin Sandu a fost adus la închisoare pentru infracţiunea de furt calificat, iar trei zile mai târziu medicii de la Spitalul de Urgenţă Galaţi au constatat decesul acestuia. Condiţiile morţii nu au fost clare. Procesul se află în desfăşurare, cu 13 inculpaţi, dintre care 5 arestaţi preventiv.
Părinţii deţinutului au cerut daune morale şi materiale în valoare de 35.000 de euro. Fosta soţie a acestuia a cerut  20.000 de euro şi o pensie lunară în valoare de 300 de lei pentru următorii 3 ani care să-i revină fiului deţinutului în vârstă de 15 ani.
În cazul deţinutului mort în penitenciarul Galaţi se pune problema încălcării dreptului la viaţă, aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante, conform GRADO.

Articole înrudite