07 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Dorim întărirea rolului bazei de la Kogălniceanu în contextul de securitate actual”
„Dorim întărirea rolului bazei de la Kogălniceanu în contextul de securitate actual”

Exerciţiile militare bilaterale, prezenţa navelor militare americane în portul Constanţa şi a militarilor SUA la Mihail Kogălniceanu, sprijinul acordat de partea americană în NATO sunt acţiuni care demonstrează că Parteneriatul româno-american este unul valoros, funcţional şi important pentru România, a declarat luni ministrul Apărării, Mircea Duşa, într-o întrevedere cu oficiali americani.
Potrivit unui comunicat de presă al MApN, la întâlnirea cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, şi înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA, Duşa a accentuat faptul că partea română doreşte permanentizarea, extinderea şi întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în contextul de securitate actual.
Ministrul Duşa a apreciat că, până în prezent, atât România, cât şi Statele Unite şi-au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea sa iar anul viitor vor fi continuate activităţile ce vizează asigurarea infrastructurii necesare şi a sistemelor de comunicaţii, referindu-se la capabilitatea antirachetă de la Deveselu.
"Salutăm încă o dată faptul că SUA rămân ferm hotărâte să contribuie la asigurarea securităţii ţării noastre şi la promovarea solidarităţii NATO, fapt ce a permis implementarea pachetului de măsuri de reasigurare a aliaţilor şi adoptarea deciziilor strategice la noile realităţi", a spus ministrul Duşa.
Rose Gottemoeller a caracterizat drept foarte bună cooperarea bilaterală, apreciind că numeroasele exerciţii organizate în comun continuă a spori coeziunea dintre militarii români şi americani.
Oficialii americani au subliniat importanţa capabilităţii de la Deveselu pentru dezvoltarea capacităţilor NATO de apărare antirachetă, prin întărirea legăturii transatlantice între SUA şi aliaţii europeni, arată MApN.
Un alt subiect a fost situaţia de securitate din flancul estic şi modul în care aceasta o influenţează pe cea din zonă.


Articole înrudite