12 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii claselor a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională, dar şi examen de admitere la liceele unde este concurenţă
Elevii claselor a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională, dar şi examen de admitere la liceele unde este concurenţă

Elevii de clasa a VIII-a care vor să meargă la un liceu unde este concurenţă vor da încă examen de admitere, care va fi organizat de liceu, la cel mult două probe de profil, dar vor da şi examenul de Evaluare Naţională.

De exemplu, un copil care va alege un profil de Matematică-Informatică la un liceu unde sunt 29 de candidaţi pe 28 de locuri ar putea da examen şi la Informatică, dar şi la Matematică, cu itemi de dificultate mai mare faţă de Evaluarea Naţională.

Prevederea se regăseşte în noile legi ale educaţiei, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

În privinţa Bacalaureatului, se va da examen la Limba română pentru toate profilurile, probă de competenţe la Matematică pentru cei de la uman şi la materii socio-umane pentru cei de la real.

Proiectul Legii învăţământului preuniversitar şi cel al Legii învăţământului universitar, refăcute în mandatul ministrului Ligia Deca, ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului după 15 februarie, conform calendarului convenit de liderii coaliţiei.

Posibilitatea organizării unui examen propriu de admitere a fost evocată, pentru prima dată, de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a demisionat în urma acuzaţiilor de plagiat.

Varianta Cîmpeanu viza doar colegiile naţionale şi a fost aspru criticată în spaţiul public, unul dintre argumentele contra fiind că va încuraja şi mai mult industria meditaţiilor, încă din clasele primare.

Noul proiect al Legii învăţământului preuniversitar, refăcut de Ligia Deca, prevede că orice liceu care are concurenţă va putea organiza propria admitere, la maximum două materii pe profil.

Se consideră că este concurenţă atunci când numărul candidaţilor depăşeşte numărul locurilor.

De exemplu, 29 de candidaţi pe 28 de locuri.

Adică, un elev de clasa a VIII-a care vrea să urmeze profilul de Ştiinţe ale Naturii ar putea da examen şi la Chimie şi Biologie, un copil care vrea să meargă la profilul Matematică-Informatică ar putea da examen şi la Informatică, dar şi la Matematică, cu itemi de dificultate mai mare faţă de Evaluarea Naţională, în timp pentru Ştiinţe Sociale s-au putea da examen şi la Istorie.

Astfel, este încurajată şi mai mult industria meditaţiilor, la mai toate materiile.

Cum ar urma să-şi organizeze liceele propria admitere

Liceul trebuie să anunţe cu un an înainte intenţia de organizare a propriului examen şi materiile de profil, maxim două, la care copiii vor da examen.

Examenul ar urma să fie organizat după Evaluarea Naţională, se va raporta la profilul ales, iar unitatea de învăţământ va decide propriile criterii de admitere.

Va decide inclusiv dacă sau în ce proporţie va fi luată în considerare media obţinută de elev la Evaluarea Naţională, au declarat pentru HotNews.ro sursele oficiale citate.

După Evaluarea Naţională - susţinută de toţi elevii clasei a VIII-a - şi după propriul examen stabilit de licee va fi făcută repartizarea computerizată.

Elevii care nu au reuşit să ocupe un loc după ce au dat admiterea la liceu sau care nu s-au înscris la examen la niciun liceu intră automat la repartizarea computerizată, în baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională.

Subiectele pentru examenul propriu organizat de licee vor fi făcute pentru fiecare disciplină de către Centrul Naţional de Evaluare şi vor fi aceleaşi pentru toate liceele, indiferent că este vorba despre un colegiu de top sau despre un liceu dintr-un oraş mic din ţară.

Liceul care a organizat examen de admitere şi unde locurile nu vor fi ocupate va pierde dreptul de a mai organiza examen propriu în următorul an.

Prevederile din proiectul de lege:

„Unităţile de învăţământ liceal vor funcţiona cu respectarea principiului asumării filierei în care şcolarizează

Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filiera vocaţională include două probe practice de admitere, la nivelul liceului, înaintea Evaluării Naţionale

Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice - două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naţionale - pentru 90% din locuri

Maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiţie computerizată pentru elevii cu CES / etnie romă”.

Dacă noile legi ale educaţiei vor fi adoptate în acest an, atunci 2028 ar putea fi primul an în care se vor aplica noile reguli de admitere la liceu.

Citește și Noi reguli la bacalaureat. Care vor fi probele de examen pentru fiecare profil şi specializare


Articole înrudite