03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primul-ministru, Emil Boc, a reiterat, marţi, faptul că noul acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială nu presupune, deocamdată, ca România să tragă banii puşi la dispoziţie de organismele financiare.
"Nu avem în noul acord decât situaţia în care, dacă va fi nevoie, în viitor, vreodată, şi România va fi într-o situaţie dificilă, să apeleze (la finanţare). Deocamdată, acest acord cu CE şi FMI nu este cu bani direcţi, ci doar un acord precautionary, aşa cum s-a numit", a spus Boc.
O delegaţie a FMI va discuta cu autorităţile române, la Bucureşti, în perioada 27 aprilie - 9 mai, a anunţat reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu.
"Este o vizită obişnuită, de lucru, o vizită la fel ca toate celelalte până acum. Poate nuanţa specifică o constituie faptul că este prima vizită din cadrul celui de-al doilea program pe care îl avem cu FMI, după ce am încheiat cu succes primul program cu FMI, CE şi BM. În rest, este o vizită obişnuită, o vizită de lucru în cadrul programului", a spus premierul Boc.
Potrivit reprezentantului FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, misiunea se va întâlni cu autorităţile române, reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, cu băncile, asociaţiile de afaceri şi cu societatea civilă.
Acordul Stand-By cu FMI este de tip preventiv, de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.
Banii de la FMI pot fi traşi numai în situaţii excepţionale, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două - trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile. În aceste condiţii, cele 3,6 miliarde de euro sunt destinate Băncii Naţionale a României (BNR).
Acordul stabileşte un cadru şi o serie de ţinte în domenii precum energia, transporturile şi sănătatea.

Articole înrudite