19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Fără o strategie foarte clară (...) nu putem vorbi de dezvoltarea agriculturii pe termen lung”
„Fără o strategie foarte clară (...) nu putem vorbi de dezvoltarea agriculturii pe termen lung”
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat marţi că va veni în faţa Parlamentului, în luna ianuarie 2013, cu un plan de măsuri care să fie aprobat de toate partidele.
"Mă bucur că mi-aţi dat ocazia astăzi să vin în faţa dvs. să vă spun câteva din realizările pe care le-am avut la Ministerul Agriculturii, câteva din planurile pe care le am pentru perioada 2013 - 2016 şi vreau să vă propun în încheiere că, în luna ianuarie a acestui an, să vin în faţa dvs. cu un plan de măsuri care să fie aprobat la nivelul Parlamentului de toate partidele politice, pentru că, aşa cum spuneau şi antevorbitorii mei, fără o strategie foarte clară în agricultură, agreată de toate partidele, nu putem vorbi de dezvoltarea agriculturii pe termen lung. Sunt câteva proiecte foarte importante care nu trebuie să fie schimbate indiferent de cine vine la guvernare în 2013 sau după anul 2016", a declarat Constantin în plenul Camerei Deputaţilor, cu privire la dezvoltarea infrastructurii în irigaţie.
El s-a referit la una dintre ironiile făcute de PDL în moţiunea simplă "Dăunătorii USL distrug agricultura" - aceea că "e ăla micu".
"Sigur că aş fi putut să intru în jocul dvs. şi să vorbesc de principala acuză - că sunt prea tânăr. Vă mărturisesc că e un mare defect, cu ghilimelele de rigoare, pe care le-aţi evidenţiat dvs. şi aş vrea să mai spun câteva dintre ele. În anul 2002, când am terminat facultatea, primul meu loc de muncă a fost în Ministerul Agriculturii şi atunci revistele pe care le invoca mai devreme dl. Munteanu reliefau faptul că sunt cel mai tânăr consilier de integrare europeană. În anul 2009, tot aceleaşi reviste spuneau că sunt cel mai tânăr director - la 30 de ani - al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Atât am vrut să spun. Iată că astăzi se vorbeşte că sunt cel mai tânăr ministru al Agriculturii. Vă las pe dvs. să judecaţi dacă este un defect sau o calitate", a spus Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a dorit să facă o serie de precizări ca răspuns la intervenţiile din plen, între acestea fiind faptul că ajutorul de minimis pentru fermieri va fi acordat, dacă va fi nevoie, şi în 2013 şi în 2014, intensitatea maximă admisă de comunitatea europeană, adăugând că vor primi ajutorul de minimis 600 mii de beneficiari începând cu luna noiembrie a acestui an. Totodată, a arătat el, vor fi alocate fonduri suplimentare pentru Măsura 125 dacă va exista posibilitatea.
Daniel Constantin i-a răspuns şi fostului ministru al Agriculturii Stelian Fuia.
"Dl. Fuia văd că a învăţat ceva în puţinul timp pe care l-a parcurs atât cât a stat la Ministerul Agriculturii - a învăţat cum se manevrează indicatorii tehnico-economici de la licitaţiile publice. Recunosc, dle Fuia, că eu nu cunosc acest lucru, nu mă interesează, am delegat aceste atribuţii către secretarii de stat, directori generali. Ceea ce mă interesează este doar ca procedura respectivă să se desfăşoare în cadrul legal iar beneficiarii să fie satisfăcuţi de sumele care au fost luate", a spus Constantin.
El a mai afirmat că "fostul ministru Valeriu Tabără a recunoscut" că Ordonanţa 82 a însemnat un dezastru în agricultură, respectiv în zona de îmbunătăţiri funciare. "Vreau să vă spun, domnule ministru, oricâte regrete am avea, procesul este ireversibil, 30 la sută din infrastructura de irigaţii este deja la fier vechi şi, indiferent cât buget am aloca, nu mai putem să întoarcem această infrastructură. Ceea ce mai putem face este să avem acces la un program cu finanţare europeană", a susţinut ministrul Agriculturii.
Nu în ultimul rând, acesta a remarcat că trebuie apreciat efortul Ministerului Finanţelor şi al premierului Victor Ponta pentru a acorda la rectificarea bugetară cea mai importată sumă care a fost vreodată alocată către Ministerul Agriculturii - 100 de milioane de euro -, astfel încât sectoarele care au suferit pagube în acest an să nu simtă prea tare efectele secetei.


Articole înrudite