04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FMI se aşteaptă ca România să-şi îndeplinească angajamentele privind consolidarea situaţiei fiscale
FMI se aşteaptă ca România să-şi îndeplinească angajamentele privind consolidarea situaţiei fiscale

Există un angajament din partea României să continue consolidarea situaţiei fiscale şi ne aşteptăm ca acest angajament să fie îndeplinit, a declarat, pentru Reuters, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Oficialul FMI a apreciat că „a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solidă şi mai rezistentă la şocuri, deoarece această stabilitate a venit în urma faptului că situaţia conturilor fiscale este mult mai bună decât în urmă cu şase ani".
"Aşadar, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol această îmbunătăţire considerabilă”, a spus el.
De asemenea, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria a afirmat că „România a făcut progrese considerabile cu adoptarea reformelor şi aşteptările în acest moment indică faptul că ţara va putea finaliza acordurile stand-by din ultimii 5-6 ani”.
Obiectivul Guvernului român este obţinerea unui deficit bugetar de 2,2% din PIB anul acesta, cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB înregistrat în 2009.
Cel mai recent acord al României cu FMI, al treilea din 2009, este un acord stand-by în valoare de 4 miliarde de euro, care expiră anul viitor şi probabil nu va fi reînnoit. Fondul Monetar Internaţional a suspendat discuţiile privind actualul acord încheiat cu România până după alegeri.
„Programul va expira la un moment dat anul viitor şi, după expirarea lui, vom evalua situaţia de la momentul respectiv”, a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa.
În octombrie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească.
Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o creştere economică de 2,8% în acest an, chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%.
În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa.


Articole înrudite